lesi fotós Creative Commons License 2023.11.22 0 0 37641

Ezt találtam:

 

"

  1. Alkyd gyanták

Az alkyd gyanták szintetikus műgyanták, melyekkel a hagyományos száradó növényi olajokat lehet helyettesíteni. Az alkyd festékekben tehát alkyd gyanta van, olaj helyett. Azonban az alkyd gyanta érdekes tulajdonsága, hogy teljesen kompatibilis az olajokkal, olajfestékekkel. Tehát, alkyd festéket hígíthatunk lenolajjal, vagy lenolajhoz, keverhetünk alkyd festőszert. Vagy akár keverhetünk egymással alkyd festéket és olajfestéket is minden további nélkül.

 

Winsor and Newton Griffin alkyd olajfesték

 

Az alkyd gyanta egyik tulajdonsága, hogy gyorsan, 1-2 nap alatt szárad, ezért sok festő (pl. én is) akkor használja, ha határidős munkája van és kevés az idő, fontos a gyors száradás. Az alkyd gyanták munka közben nagyon hasonlóak az olajfestékhez, kissé talán áttetszőbbek, és kisebb a pigment tartalmuk, ami annak köszönhető, hogy az alkyd gyantából több kötőanyagot kell adni ugyanannyi pigmenthez, mint ha olajat használnánk.

Magyarországon a Winsor & Newton cég Griffin Alkyd nevű készítménye kapható ez elég jó festék, nagyjából a Művész minőségű festékek alsó részén foglal helyet, ami egy alkyd festék esetében jó teljesítmény."

 

Csak egy tipp. :-)

Előzmény: claude13 (37632)