Garashan Creative Commons License 2023.11.22 0 0 13566

Nálunk az Alföldön nincs benne bors, köménymagból pedig csak egész. Bár aki nem szereti az egészet, az csak őröltet tesz bele. A paprikából pedig bátrabban használunk mennyiségre is. Alapértelmezetten az erőssel ízesítjük és a végén kerül hozzá csak az édes. De nyilván ez ízlés kérdése.

 

A feleségem sváb eredetű, feléjük vannak különlegesebb dolgok. Feléjük a bőre nem marad rajta a tepertőn, hanem lefejtés után meg van abálva és megy bele a kolbászba egy része.

Valamint van krumplis kolbász is. Gyakorlatilag főtt krumplit tesznek bele. Ez még abból az időkből maradt fenn, amikor nagy szegénység volt. Mert így kevesebb húsból lett több kolbász. Az ízén nem nagyon változtat, mert hozzá van az is fűszerezve. De azzal kell kezdeni az evést, mert gyorsabban szikkad füstölés után.

Illetve van egy tejes verzió is, de az keverve van még marhával is ha jól emlékszem. De az már nem kolbász, hanem szalámi.

 

Felénk a kolbász a vékony kolbász (paprikás), a vastag a vastag kolbász (szintén paprikás). A szalámi pedig a paprika nélküli, általában vastag.

Előzmény: Paloc32 (13560)