Keeper83 Creative Commons License 2023.11.22 0 0 47228

Laikusként azt mondom, hogy szerintem van még tér a próbálkozásra a fürdőszobai komfort kapcsán.
Igen, tudjuk, hogy kevés a hőleadó felület (összesen 3 db radiátor), ezért picit magasabb előremenő hőmérséklettel (45 fokon már jó) kell üzemeltetni a kazánt az ideálisnál. Itt jegyezném meg, hogy a kondenzáció szempontjából kevésbbé az előremenő, mint inkább a visszatérő hőmérséklket számít igazán. Az aktuális beállítás alapján a fürdő alul van fűtve a többi helyiséghez képest, pedig egy méretezett rendszernél ennek a fordítottják szokták tervezni. Egy darab termosztát van. Nincsenek termofejek.

Felvetés: ha már a fürdőhöz nem tudunk hozzáadni fűtőfelületet, akkor vegyünk el a többi helyrőt!

Én úgy indulnél neki, hogy a fürdőben teljesen kinyitnám a radiátoszelepet (úgy sejtem, ez már eleve így van), majd a másik két (vagy csak a termosztátos helyiség) radiátor szelepén kezdenék zárogatni szép fokozatosan úgy, hogy egy állítás után pár napig csak figyelném az eredményt, majd szükség szerint újra állítás, stb. Ezzel a módszerrel biztosan javítható a fürdő relatív alulfűtése. 
Két probléma jöhet szóba:

- a már eleve kevés hőleadást csökentjük még jobban a radiátorok folytásával, tehát lehetséges, hogy 45 fok körül is előjőn a kazán kapcsolgatásos üzem, szükség lehet az előremenő további emelésére. Ezzel 1-2 % hatásfok elveszhet, de a komfort miatt ez bőven belefér(het).

- annyira lecsökkentjük a hőleadóképességet, hogy még magasabb előremenő esetében sem fúti ki a házat a rendszer a kinti leghidegebb időben. Ezért a leghidegebb időben szükséges lehet még emelni a kazán előremenő hőmérsékletén.

 

Nem egy nagy ördöglakat az egész, pláne 3 radiátorral. Türelem és sok nap, akár hetek kellenek hozzá Sok szerencsét, ha belevágsz!

Előzmény: gabkagabka (47226)