gabkagabka Creative Commons License 2023.11.21 0 0 47226

Sajnos ez van, de akkor a tervező nem tudott ezek szerint számolni a tervezésnél én meg sajnos nem igazán értek hozzá.

 

Tudom az lenne az ideális, ha minél tovább menne a rendszer folyamatosan akár, de itt ez kb lehetetlen ahogy olvasgattam. Nyilván ha új házat építenék máshogy lenne, de ezzel már nem igen sokat lehet tenni. Így most kb 15-25 percet megy egy ciklus alatt a kazán míg a termosztát belapcsolja és ebben az időben eltelik kb 50 perc - 1 óra a bekapcsolások között.

 

Másrészt az nem zavar, ha ki és bekapcsol, mert legalább teljesen csend van amikor nem megy (még ha nem is olyan hangos a kazán) illetve most így mindenütt egyformára melegszik egyébként fel, de persze a fürdőben lehetne akár 2-3 fokkal melegebb is, de ha odarakom a termosztátot akkor a másik két helyen lenne melegebb a kelleténél.

 

Sajnos ott fél oldalon csak 30-as vályog fal van szigeteletlenül, tervben volt legalább egy 10 cm-s kőzetgyapot szigetelés rá de abból már idén semmi sem lesz. A födémen van 20 cm üveggyapot de akkor is vékonyabb a fal és emiatt legalább 1-1,5 °C-al hidegebb lesz reggelre, mint a másik két helyen, ott ugye vastagabb a fal is. Tehát ha beállítok a 19 fokot éjszakára akkor a fürdőben kb 18 fok lesz reggelre, éjszaka egyszer, esetleg kétszer kapcsol be a kazán ahogy néztem ha este 21-21,5 fok volt. Tudom nem a legjobb, de egy régi házzal nem sok mindent lehet kezdeni, a 40 éves ablakok és ajtók ki lettek cserélve az utóbbi 3-4 évben.

 

Ezért azon gondolkoztam, hogy mi lenne ha felkerülne a fürdőbe egy nagyobb radiátor (talán egy 120-as a mostani 80-as helyett), de persze nem tudom pontosan mekkora kellene, de akár nagyobbnak is lenne hely. Ha mondjuk a szobában lekapcsolna 20-21 foknál akkor a fürdőben még lehetne melegebb 2-3 fokkal is akár, mert ott úgyis valamivel hamarabb visszahűl és akkor nem kéne külön szabályozni sehol sem.

 

Szóval ezért kérdeztem, hogy kell-e vagy van-e értelme bármit is állítanom a menüben. Ahogy néztem az utóbbi pár napban amikor hidegebb volt (hétvégén egész nap 4-5 °C volt) akkor max 4 m3 gáz fogyott egy nap alatt (melegvízzel + főzéssel) úgy, hogy éjszaka le van véve 19-19,5 °C-ra, nappal 20,5 °C van, este 21 - 21,5 °C a max, de kb 0,4-0,5 fokkal lendül túl a hőmérséklet kikapcsolás után 45 fokos előremenővel még attól függően, hogy mennyire van hideg kint.

Előzmény: D.Tibor. (47224)