Törölt nick Creative Commons License 2023.11.18 0 0 10797

Mindig sokáig tart egy helyre terelni a sok szempontot, mert külön-külön persze semmi gond sem szokott lenni, ez nyilvánvaló.

 

1. Az STM32 csak a proci, elhiszem, hogy megbízható, de ahogy említettem, nagy darabszámok és durva környezet esetén kibukhatnak problémák.

 

2. Amellett ott van a fejlesztőrendszer, ill. az SDK megbízhatósága is, ami igen komoly összetevő, főleg ahogy bonyolódik minden és nő a funkciók száma. Szoftveres megbízhatóság alatt természetesen az SDK-kat értettem, az összehordott library-kkel nyilván vigyázni kell. De az SDK-kban is felbukkannak lényeges hibák, és annak minőségét beleértjük a processzor minőségébe.

 

3. Aztán ott vannak a készen kapható panelok, amiken-amikkel egyszerűen használni lehet az adott processzorokat. Nem csak az én hibám, hogy túlságosan a készen kapható panelokra koncentrálok mostanában, gyakran ahhoz viszonyítunk mindent- a 8266-ot is ilyen formában emlegetjük, gondolom. Ezek majdnem mind fejlesztésre szolgálnak, az említett Nucleo kártyák is, csak túl kényelmes egyedi készülékekhez is felhasználni őket.

 

A stabilitásról csak annyit, hogy aknák mindenütt vannak. Az ESP32-S2-höz én is küldtem egy javítást idén az IDF fejlesztőinek. Örültem, hogy megy a secure websocket, de véletlenül sem egy stabil, kiforrott kód volt, pedig nem egy béta verzióban néztem. Vagyis véres volt a torka, ha elkezdtem használni is, nemcsak nézegetni, és nem azért, mert nem volt jól felparaméterezve. Onnan tudom, hogy bele kellett túrnom egy nagyon konkrét, gyakorlatilag blocker hiba miatt a forrásába. Egy számláló kezelését elrontották a protokollban, ami a nyitott kapcsolatok számát tartotta észben, és egy bizonyos módon simán beszaladt nulla alá, amivel zűröket okozott. :--) De nem ez volt az egyetlen baj. A 8266-ról meg láttam legalább egy feljegyzett vulnerability-t (nist).

 

Persze, minden mozgásban van, de korábban a kisebb, egyszerűbb eszközök fejlesztőrendszerei azért meglehetősen stabil lábakon álltak. Mostanában nincs meg ez az érzésem, és még csak nem is másztam bele olyan intenzíven, nekem is csak hobbi időnként...

Előzmény: mmormota (10796)