Ati_66 Creative Commons License 2023.11.16 0 0 228496

Hivatkozik ellenvéleményre valóban. Azt írja nem bizonyított az ultrafutás egészség károsító hatása és az ultrafutók futók nem betegek és átlagos élettartamuk jelentősen hosszabb, de azt nem írja, hogy a szívvel kapcsolatos mérési eredmények hibásak csak az eredmények alapján levont következtetést vitatják.

 

Mint nem vagyok ultrafutó, soha nem is voltam és nem is leszek, mert a testalkatom, életmódom, étkezési szokásaim meg sem közelítik szerintem egy átlagos ultrafutó hasonló paramétereit. Jó ez csak egy vélemény és nem kutatás vagy felmérés, de fényképeken látott ultrafutók között nem emlékszem hozzám hasonló izomzatúra. A 100 mérföldes ultra nem a 178cm magasággal 80-90 kilós emberek sportja inkább a 65-70 kg ami ehhez a magassághoz tartozik, de lehet rosszul becsültem.

Az átlagos élettartamra vonatkozó kutatási eredményeket pedig mindig kétkedéssel fogadom.

Az emberi élettartam hosszát millió tényező befolyásolja. Jól hangzik, hogy az ultrafutók általában 16 évvel hosszabb ideig élnek. Azért szívesen elolvasnám azt a tanulmányt, honnan jött ez ki. Mióta létezik az ultrafutás mint sport ? Hány ultrafutó halt már meg akinek a pályafutása és az élettartama alapján ezt megállapították ? Mi van azokkal akik a kutatás időpontjára valamimelyen egészségügyi probléma miatt felhagytak az ultrafutással, így is bekerültek a futók csoportba ? Mert ha nem akkor már elcsúszott a kutatás. 

 

Az rendben a rendszeres sport miatt az emberek többsége nem betegeskedik. Azt mondanám ez rám is igaz, mert nem járok gyakran orvoshoz nem szoktam megfázni, rendben a vérnyomásom, vércukor szintem .

Nekem 30 éves koromra tüneteket produkált porckopás miatt a térdem. Ez a porckopás egyértelműen  sport tevékenységem összefüggésben alakult ki olyan korán.  Szóval már "a futók egészségesebbek" megállapítás sem igaz rám, hiszen a futással úgy szétcsesztem a térdemet mostanra, hogy valószínűleg már soha nem fogok maratont futni. Mostanában gondolkodtam el azon, hogy valószínű az O lában is közrehatott a térdem gyors elfogyásában ami pedig genetikai hátráltató körülmény.

Miért lenne igaz rám bármilyen várható élettartamra vonatkozó statisztikai átlag ? 

 

Szerintem az egyéni genetika az ami miatt a szív károsodásra utaló mérési eredmények is egyéniek és a sport következményei is egyéniek.

Szóval nem a statisztika érdekel, hanem az, hogy velem mi van, mert mostanában olyan dolgokat produkál a szívem amit korábban nem csinált. Mivel korábban soha nem voltam 57 éves így nem tudom ez szimplán a korral jár vagy a sport következménye :-))

 

Előzmény: 9:3 (228494)