RazorX911 Creative Commons License 2023.11.15 0 0 43386

A spektrum melyik végén??? Mert, a valóságban, nagyon nem! Hogy, az IR és UV-közeli szűrőkön milyen, milyen színűnek látni, azokon át nézve, a fehér fényforrást, arról gőzöm sincs. Najó, egy példa volt lentebb, 720nm-re, de a 800-as volt a kérdésed itt többek felé, látjuk-e? A piros után, a bordó/mélyvörös jön, aztán elveszik a szín, mert már infra-ban van.

 

Holnap, jó kis napos idő lesz, keríts egy virágtál alátétet, egy kis vizet és egy síktükröt, oszt gyártsd le a szivárványodat, a falra! Meg fogsz lepődni. Ha, ~10m-re is el tudod tükrözni, gazdag színvilágot fogsz látni. A türkizkék-es színek, a kedvencem olyankor. :)

 

A korábban felvetett "sötét" fényű kísérleted kapcsán: Amivel érdemes lenne, a kísérletet elvégezni, az IR mellett, akkor legyen már UV is! Vajon, egy 5+ cm-es, 20-30cm gyújtótávolságú lencse, meggyújtaná-e ekkor is a gyufát? Igen azt, mivel a foszfor érzékeny a melegre, meg sötét is, a fehér papírt, csak erőssebb nagyítólencse égeti ki, idővel. Nyári napon, napkelte után, úgy 20-30 perccel, amikor már jó sárgásan süt, mp-ek alatt gyullad meg, míg egy 5-6cm-es aszférikus lencse, akár egyből lángra lobbantja. A kissebbre koncentrált fénye miatt. Akár, mínusz 5-10 fokban is, napnyugta előtt télen, 15 perccel, ha nagyon tiszta, a levegő! Nem kell hozzá 30fokos nyári meleg. Vajon normál esetre, vegyünk 5-6mp-et, mire meggyullad, addig csak füstöl, ezután IR szűrő után tett lencsével vajon mennyi idő lenne ez,  aztán UV szűrővel is elvégezve ezt. Kíváncsi lennék erre. Az ideális, talán a déli nap, bár nyáron valamivel több az UV a napfényben, mint télen.

Előzmény: vadeger (43384)