morel_whisperer Creative Commons License 2023.11.13 0 0 153693

Tegnap szétnéztem kicsit, több helyen. Kucsmázóstól vargányázós helyekig, amiket jónak gondoltam. Nagyjából az volt, amire számítottam: elázott őzlábak megszámlálhatatlan mennyiségben, elképesztő méretekkel. A korhadékbontók szintén tobzódtak. Karbolszagú / sárguló csiperkék stb. Tavaly felfedeztem egy jó gyapjas tintagombás helyet, most szüreteltem is. Plusz lett egy másik. Tényleg finom gomba, bár valószínűleg a kenyér + vajon pirításnál van jobb hasznosítási módja is. Az öregebbek közül volt, amelyiknek 30 centinél is hosszabb volt a tönkje. Nagyon jól érzik most magukat. 1 harkályt is láttam.

A késői laskák kezdenek előbújni, ha szerencsém van, jövő hétvégén szüretelhetőek lesznek. Ha nem, elfagynak. :D A tinták és 2 őzláb mellé még egy rakat fenyőtinóru is csatlakozott a rekeszbe. Volt már 1-2 idősebb, de igazából most kezdtek előbújni. Varesz, lp. / ltp. nem volt egy sem. Illetve de, Vas megyében, már az udvaron is előjöttek utóbbiak, csatasorban.

Volt még: kajsza lisztgomba a tinóruk mellett, keserűgomba (nem kevés) egy nyáras-galagonyásban. Meg valami nem tudom, mi. Pókhálós? Gyűrűs tuskó? Sisak? Utolsó képen lévőkre van valakinek tippje? Ja, még pöfikből, meg fülőkékből is akadt erre-arra. Tudom, hogy nem lesz, de egy vénasszonyok nyara most jól jönne.