Újlaki Creative Commons License 2000.04.29 0 0 2076
"...Egy arabtól a sztyuvi elszedte a mobilját és kiszedte az elemet belőle. (...) Van-e erre joga a sztyuvinak?"

A sztyuvi itt a repülőgéppparancsnok által delegált hatáskörben járt el.

A repülőgépparancsnok pedig élet s halál ura a repülőgépen repülés közben: két óránál hosszabb időratamú repülésnél a türelmetlen ifjú párokat összeadhatja, a hasonlóan türelmetlen öregebb párokat pedig elválaszthatja. A renitenseket bezárhatja a vécébe, de akár ki is hajíthatja őket a gépből.

Na, kicsit komolyabbra fordítva, a repülés és az utasok biztonsága érdekében a kapitány a hajón is, a repülőgépen is bármilyen szükséges lépést megehet. Korlátozhatja az utasok szabadságát - Amerikában rendszeresítettek is ilyen kis könnyű, hajlékony, egyszeri használatra szóló bilincset -, de ha elkerülhetetlennek ítéli, akár a renitens utas élete árán is meg kell védenie a többi utas életét. A bíróság madj eldönti, utólag, hogy jogos volt-e a beavatkozás. (Kevesen tudják, hogy a jog a jogos önvédelem mellett a jogos védelem kategóriáját is ismeri.)

Mi egy szédszedett moiltelefon egy megbilincseléshez vagy egy halálrainjekciózáshoz képest?

Egyébként ha jól tudom, legalább egy repülőgép-baleset bizonyítottan mobiltelefon által okozott interferencia miatt következett be. Akkor inkább szedjék szét a telefont.

Előzmény: Utas2 (2075)