JAWA SK/CZ Creative Commons License 2023.11.13 0 0 82302

t egy Skoda-makett tologatására. :-)....:) csak ezek utan...)

Utazzunk vissza az időben a jelenlegi kormány szellemi példaképének időszakába és állítsuk be időgépünkön az 1938-as évet! Az időutazáshoz egy szlovák blogger segítségét kértem, aki így emlékezett vissza gyerekkorára. Figyeljük meg, hogy a korabeli kritikák mindegyikét gyakorlatilag a mai nap is el lehetne mondani.

"Megtudtuk, hogy jön a magyar hadsereg Kassára, mert a város hamarosan Magyarországhoz fog tartozni. Nekem gyerekként mindegy volt, a szüleim ellenben aggódtak. Csak az érdekelt, mikor és hová vonul be a hadsereg és kíváncsi voltam Horthy lovára is, mert állítólag nagyon hangsúlyos volt a színe. (...) Az út mentén álltak az emberek, mindenféle jelszót kiabáltak: "Mindent vissza!", "Magyar-lengyel határ!" Éljen Nagy Magyarország!", stb. A katonák rendezetten haladtak, és nem láttam semmilyen negatív vagy pozitív közvetlen élményt köztük és a lakosság között. Az emberek akkor kezdtek el kiabálni, amikor a fehér lován ülő Horthy közeledett. Gyerekként semmi különöset nem láttam az idős emberen és lova is meglehetősen átlagos volt. (...)

Néhány szomszédunkat elragadta a lelkesedés. A magyarok érkezése előtt többnyire szlovákul beszéltünk velük, de előfordult, hogy magyarul is, az előző beszélgetés során használt nyelvtől függően. Most drasztikus változás történt. Ha szlovákul beszéltem előttük az utcán, azonnal figyelmeztettek: „Magyarországon magyarul!”. Családom nem figyelt rájuk, én pedig megtanultam, hogy az emberek véleménye nagyon gyorsan változhat.

Amikor anyám bementem a városba, hogy cipőt vegyen nekem a Baťában, kellemetlen meglepetésben volt részünk. Anyám előzetesen amiatt aggódott, hogy vajon még koronáért eladják-e a cipőt vagy már váltani kell pengőt. A koronát hivatalosan hét az egyhez arányban váltották. A cipőboltban óriási tömeg fogadott, a rengeteg vásárló mind magyar tiszt volt. Mindenféle cipőt vásároltak, anélkül, hogy felpróbálták volna és nem nem csak egy párat. De hasonló élményről meséltek nekünk más boltokról is, például a textilboltok áruit is felvásárolták.

Néhány nap alatt nem volt mit vásárolni, a csehszlovák árukészletek gyorsan elfogytak. A kassai boltok az új árut már Magyarországról rendelték. Csakhogy a magyar áruk nagyon drágák voltak, a bolti árak pedig meredeken emelkedtek. Szomszédaink hamarosan elvesztették minden magyarbarát lelkesedésük. Amikor a város minden közfunkcióját az anyások ("anyaország" szóból) kezdték betölteni, az elégedetlenség tovább nőtt. Ennek oka az volt, hogy az anyások gyakran felsőbbrendűen viselkedtek. Az őshonos kassai magyar lakosság hangulatváltozását találóan fejezte ki a korabeli jelszó:Minden drága vissza Prága!" A szlovákiai Komáromban pedig ez a mondás járt 1938 után: “Beneš volt az apátok selyem volt a gatyátok, Horthy lett az apátok, meztelen a picsátok.”

A kassai magyarok elégedetlenségéhez hozzájárult a szokatlan magyarországi társadalmi berendezkedés is. A hangulatváltozás nem kerülte el az "anyások" figyelmét sem és a helyieket egyszerűen "felvidéki kommunistáknak" kezdték el nevezni. Nekünk a kommunizmushoz semmi közünk nem volt, viszont a csehszlovák demokrácia hagyományai hirtelen szembekerültek a magyar, már-már feudális társadalmi viszonyokkal, ezért kezdték el az "anyások" a kassaiakat komcsizni.”

Akit érdekelnek további részletek - például, hogy a horthysta Magyarország megszüntette a volt csehszlovák iskolákban a koedukált oktatást, vagy, hogy a budapesti politika által a cseh demokráciától és kommunizmustól megfertőzött közösségként kezelt “felvidéki magyarok” különös módon egyszer sem szavazhattak 1938 után, azoknak ajánlom a kiváló szlovákiai magyar történész, Simon Attila “Magyar Idők a Felvidéken 1938-1945” című könyvét, amely a budapesti ellenzéki politikus állítását támasztja alá.

A trianoni döntés után 20 évvel a Csehszlovákiában élő magyarok, minden nemzetiségi megkülönböztetés és számos hátrány elviselése mellett, nemcsak fejlettebb szociális rendszer, általános és titkos választójog, viszonylag liberális nyelvtörvény, szabadabb, demokratikusabb közélet, de gazdaságilag is jobb körülmények között élhettek, mint a magyarországi emberek. Ma pedig Szlovákiában, Szlovéniában, Ausztriában és 2023 január 1-től, már Horvátországbn is euróval fizetnek.

Az ábrán az 1938 novemberi I. bécsi döntés következtében Magyarországhoz csatolt dél-szlovákiai területeket látják...🇨🇿🇸🇰

Előzmény: egy hazafi (82300)