81713 Creative Commons License 2000.04.29 0 0 75

...folytatás


3. A félpár zoknik kémiája
A zoknik alapvető anyagi összetevője a Mengyelejev táblázat 532-es rendszámú eleme, a Zokninium. (Nevét –a már említett- Benjamin Zoknin tudós és polihisztor iránti tiszteletből adta a hálás utókor.) Alapvető tulajdonságai egybeesnek a halogénezett sör, (vagy a kannás bor) és a dezoxiroboparaetoxicarboiminsulfát -lúgos katalizátorok jelenlétében- fellépő reakcióját követő ún. ájer vegyület jellemzőivel. Az elem kémiai különlegességét az adja, hogy mosógépbe kerülve, nagymértékű elektornnegativítása miatt, a mosóvízbe diffundál. Ugyanakkor, ha legalább egy félpár zokni már diffundált a mosóvízbe, ennek ozmózisnyomása megakadályozza a többi zokni diffundálódását.
Itt kívánom megjegyezni, hogy a népi bölcseleteken alapuló eljárás téves azáltal, hogy eleve lyukas, vagy félpár zokni mosógépbe tétele megakadályozza a félpár zoknik eltűnését, mivel a lyukas vagy stoppolt, esetleg félpár Zokninium katalizátor nélkül is azonnali heves reakcióba lép a mosóvízzel, és semmiképp sem akadályozza meg egy másik félpár zokni diffundálódását.
A másik érdekes tulajdonsága a Zokniniumnak, hogy a teregetés során is képes eltűnni. Ezt rendkívüli szublimációs képessége okozza. A szilárd halmazállapotú Zokninium szobahőmérsékleten is közel 100%-os hatásfokkal képes légneművé alakulni. Ugyanakkor Z-koefficensből levezethető, hogy a lyukas, illetve stoppolt zoknikra ez nem vonatkozik. Az anyagmegmaradás törvénye szerint: A lyukas, vagy stoppolt zokni mindig megmarad.

(Következik a félpár zoknik fizikai tulajdonságai)

Sir Dr. DakotaPress de genere Index
a félpárzokni tudományok doktora
a Szent Izidor NetLovagrend sajtóreferense

Előzmény: 81713 (74)