max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2023.11.11 0 0 82496

Nem nálam.

 

Ez szótári fogalom.

 

Akkor egy kis jogtörténet.

 

A modern jog alapja a római jog. Azonban a római jog szinte kizárólag magánjog volt, azt abszolút részletesen taglalta: személyek, családok, kötelmek, stb. Rómában a közjog kicsi volt, s szinte teljesen alkotmányjog volt.

 

A büntetőjog nem volt fontos Rómában, ez leginkább magánjogként kezelték.  Azt pl. az rómaiak abszurdnak találták, hogy az állam valakit üldöz egy nem államellenes bűn miatt, hiszen ez az akkori logika szerint a sértett dolga.

 

Így nem lett soha kidolgozott büntetőjog.

 

Ezt a kereszténység dolgozta, s leginkább a katolikus inkvizíció. Azaz van egy hivatalos személy, aki inkvizál - inquisitio, azaz keres, kutat -, majd ítéletet hoz, azaz a tényállást próbálja felderíteni. Korábban ehelyett egyszerűen szembeállt egymással a sértett és a vádlott, s az nyert, akinek több tanúja volt, majd későnn jöttek a különböző egyházi próbák, hogy kinek lehet hinni, de magát a tényállást senki se vizsgálta.

 

A katolikus inkvizíció újítása: nem az emberek hihetőségét kell mérlegelni, hanem megpróbálni nyomozni, kideríteni mi történt.

Előzmény: mixturapektorálisz (82493)