kamfor69nekannyi Creative Commons License 2023.11.11 0 0 47138

Nem csak írok, vissza is olvastam elég slkat a topikban. Úgy látom, a vezérlés népszerű téma :)
Amíg nem működik a termosztát (minimum 2 hét) az okosotthonba kötve milyen vezérlési logikával tudnék viszonylag hatékonyan elfogadható hőmérsékletet tartani?
Az első ötletem az volt, hogy sima ügy, X hőfok alatt bekapcsolom a kazánt, ha elér Y-t, kikapcsolom. Aztán rájöttem, hogy az Aqara hőmérők ugyan 0,1 fok pontossággal mérnek, de elég rapszodikusan, van, hogy 20-40 percig nem kükdenek adatot. Az okosotthonban a hőfok alapú vezérlést azonban csak 0,5 fokonként tudom állítani, a gyakorlatban fél fok változáshoz meg 4-6 óra folyamatos fűtés kell :/

 

Valamilyen időalapú vezérlés hatékonyabb lehet ennél? A fűtés lekapcsolásakor 50 perc alatt esik a radiátor hőfoka 50-ről 30 fokra. Ha a keringető szivattyút is lekapcsolom 2 perc után, akkor is hasonlóan 50 perc kell hozzá, de főleg az elején gyorsabban hűl, tehát ezalatt gondolom, hatékonyabban fűti a szobát.

Mi lehet az optimális időzítés a be-kikapcsolásra, és milyen hőfokkal? Érdemesebb feljebb venni a kazán teljesítményét, és mondjuk 70 fokos előremenővel viszonylag rövid etapokban fűtögetni?