kamfor69nekannyi Creative Commons License 2023.11.11 0 0 47133

Sziasztok! Idén költöztünk egy családi házba bérlőként. 95 nm alapterület, 3 szint, ebből az alsó szint fűtetlen (garázs + kazánház + tároló), a legfelső szint pedig beépített tetőtér. A ház szigeteletlen, 35 cm téglafalakkal. Egy régi, talán FÉG gázkazán biztosítja a fűtést, 3/4" csöveken keresztül, konnektorba dugott, folyamatosan bekapcsolt Grundfos szivattyúval, helyiségenként 1 db lemezradiátorral.
Nemrég tönkrement a szobatermosztátos vezérlés, és amíg kijavítják, okoskonnektorra kötöttem a kazánt, hogy ne kelljen minden ki-bekapcsolásért leszaladgálni a kazánházba.
Ennek köszönhetően elkezdtem figyelni a fogyasztást, és kicsit lehidaltam tőle. Ha a tulajdonos szerint "bevált" középállásban van a kazán hőfokszabályzója, 60 fokig melegíti a vizet, majd 50-55 foknál újra bekapcsol, megint 60-ig melegít, és így tovább. Mindezt 5 perces ciklusokban, kb. 2 percet fűt, 3-at van kikapcsolva. Az általam mért fogyasztás bekapcsolt állapotban kb. 2,2 m3/h.

 

A lényeg, hogy a jelenlegi 7-12 fokos külső hőmérséklet mellett a 28 nm nappalit egy 180x60 cm lemezradiátor 14 óra folyamatosan bekapcsolt kazán mellett tudja 2 fokkal felmelegíteni: reggel 6:30 kor 18,7 fok van, és este 21:30-korra sikerül elérni 20,7 fokot. A radiátor eközben kb. folyamatosan 50-55 fokos, a bemenő-kimenő cső között kb. 10 fok a különbség. Minderre elfogy 17 m3 gáz, úgy, hogy a házban lévő 9 radiátorból 5-öt teljesen lezártam, csak 4 van melegítve.

Ha sikerül elérni a 20 fokos nappali szobahőmérsékletet, majd lejjebb veszem a kazán hőmérsékletét 1-1,5 "csíkkal", akkor ugyan némiképp csökken a gázfogyasztás, viszont a kb. 43 fokos radiátor hőmérséklet mellett lassanként HŰL a szobahőmérséklet, nem pedig melegszik.

 

A sok kísérletezés és méricskélés közben arra is rájöttem, hogy a szobatermosztát (Computherm Q7) ez esetben gyakorlatilag csak dísz, mert 19,3 fok fölé soha nem emelkedik, tehát ha 20 fok lenne a cél, akkor az életben nem kapcsolná le a kazánt.
Korábban hasonló paraméterekkel rendelkező házakban nem volt "szerencsénk" ilyen helyzethez, egész télen 23-24 fokra fűtve ennek a töredéke volt a gázfogyasztás.

 

Az eddigi tapasztalat alapján elképzelni sem merem, hogy télen egyáltalán hány fokon sikerül tartani így a lakás hőmérsékletét, viszont a számításaim alapján a téli időszakban várható 250-300 ezres havi gázszámlától lehet, hogy fűtés nélkül is melegem lesz :/

Hol keressem a hibát? Vagy ne keressek hibát, mert ilyen paraméterek mellett ez a normális működés és fogyasztás?

 

Mivel bérlemény, a tulajdonosnak nem érdeke jelentős összeget költeni arra, hogy a fogyasztáson én spóroljak, és nyilván én sem akarok túl sokat költeni más házára, csak annyit, amennyi viszonylag gyorsan megtérül számunkra az itt töltött néhány év alatt.

Amikre eddig laikusként gondolni tudok:


1. A fűtetlen alsó szinten 30+ méter a plafon alatt elvezett előre- és visszamenő fűtéscsövek hossza. Folyamatosan nyitott bukóablakok mellett 18-19 fok van ezekben a helyiségekben, azaz gyakorlatilag 1 fokkal alacsonyabb, mint a fűtött nappaliban szellőztetés nélkül... az alsó szint plafonjának hőmérséklete 15-16 fok, a fűtéscsövek felett viszont 22-25 fokosra melegszik. Elképzelhető, hogy a felhasznált gáz nagyrésze itt adja le a hőt, és ezért nem melegszik maga a lakás megfelelő mértékben? Ha igen, a csövek szigetelése várhatóan mennyit javít a helyzeten?
2. Túl gyors a keringetőszivattyú, és ezért nem tud elegendő hőt leadni a fűtővíz a radiátorokon keresztül? 55-60 fokos előremenő hőmérséklet mellett 48-52 fok közt van a kazánnál a visszatérő vízhőfok. Nem kellene jobban lehűlnie, miközben épp 19 fokos helyiségeket fűt 55 fokos radiátorokon keresztül?
3. Ajánlották, hogy tegyek "hőtükröt" a radiátorok és a fal közé. A gyakorlatban ér ez bármit, akár fogyasztáscsökkentésben, akár a helyiségek gyorsabb felmelegítésében?