81713 Creative Commons License 2000.04.29 0 0 74
T.Tasztaltársak!
Egészen véletlenül a félpár zoknik eltűnéséből írtam doktori disszertációmat, ezért a köz javára, okulásul az utókornak közzéteszem erősen kivonatolt változatát.

Docens aspirathura

Disserthatio

Félpár zoknik eltűnésének tárgyában


1. Történeti áttekintés
A zoknik eltűnésének kezdete a XIV.század elejére tehető, amikoris általánossá vált a kapca, illetve később a fuszekli viselete. Ezen accecories jellegű ruhadarabok a kor elmaradott hygiéniai körülményei között is rövid idő alatt elviselhetetlen bűzt kezdtek árasztani, amely olykor összetéveszthető volt a korabeli ispotályozók által diagnosthisalt pestis, illetve lepra betegségek velejárójaként megismert bűzös kipárolgásokkal. Ezen okból -akkoriban forradalminak számító módon- javasolták a kapcák megfelelő hatásfokú tisztítását. A fuszeklik bevezetését követően emelkedett meg szignifikáns módon a ma már oly ismert fuszekli-, illetve zoknieltűnés jelensége. Kezdetben boszorkányokra, táltosokra valamint a vajákosokra gyanakodtak, de minden erőfeszítés ellenére –lásd a Fuszeklinkivzícó kora- a félpár kapcák és fuszeklik továbbra is érthetetlen módon eltűntek.

2. Tudománytörténeti kutatások
A félpár zoknieltűnés jelenségét laboratóriumi körülmények között előszőr Benjamin Zoknin 1757-ben híressé vált kísérlete bizonyította. Különös ám tudománytörténeti mérföldkőnek számító eredményt hozó kísérlete során figyelt fel előszőr az ún. stoppolt fuszekli (zokni) váratlan –később A. Einstein, A. Rutheford által igazolt- kavntumfluktuációira. A fuszekli illetve zoknilyuk térgörbületi szingularitása fordított arányosságban áll annak tisztíthatósági felületaktivitásával. Innen származtatjuk az ún. Zoknikoefficiens mértékegységet, a Z-t. A Zoknikoeeficiens=1 pár zokni aktív felülete osztva a mélymosóhatás L hosszával, szorozva az egész pár zokni szagtalanításához szükséges T idővel, osztva a fuszekli (zokni) térgörbületi H (Hubble, a zoknitágulás) együtthatójával, szorozva a zokni kipárolgási (viselés/nap) hányadosával.

(A következő fejezetben a félpár zoknik fizikai és kémiai reakcióit tárgyaljuk)

Sir Dr. DakotaPress de genere Index
a félpárzokni tudományok doktora
a Szent Izidor NetLovagrend sajtóreferense