specialist Creative Commons License 2023.11.08 0 1 7913

Basho előtt egy kis olvasnivaló.

Náhány napja a Nippon Sport egy elég hosszú interjút készített Ichinojoval, aki mint tudjátok teljesen szakított a sumoval. íme egy rövidebb összefoglaló:

 

Nem bántam meg a visszavonulást. "Pont előtte nyertem yushot, igaz? Szóval nem bántam meg. Remélem, hogy nők is lesznek majd, akik levágják a hajamat. Még nem tudom, ki fogja elvégezni a végső vágást (általában az oyakata végzi). Alkohol? Mindenki túl sokat iszik, amikor egyszer-egyszer társaságban van. Engem még egy hetilapban is "alkoholistának" bélyegeztek. De szeretném, ha a rajongóim maguk ítélnék meg. Mi az igazság? Most is iszom néha a barátaimmal, de nem iszunk túl sokat. Japánban fogok maradni és egy új életet fogok élni, úgyhogy remélem, hogy továbbra is támogatni fogtok." A visszavonulási sajtótájékoztató végén az oyakata és Ichinojo hátat fordítottak, és különböző irányban távoztak,amit a viszály jelének tekintettek. Közvetlenül az ajtón való kisétálás után azt mondta, hogy "nem volt különösebb beszélgetése" mentorával.  Minato Oyakata szerint Ichinojo aktív pályafutásának vége óta csak az ügyvédeiken keresztül tartják egymással a kapcsolatot. Még most sincs közvetlen kommunikáció, és a kapcsolat kettejük között továbbra is távolságtartó Ichinojo azonban nem említette a mesterével való viszályt. "A sumo nevelt fel engem. A sumo kemény, erős és kedves emberré tesz. Azért vagyok ma ott, ahol vagyok, mert a szumón keresztül sokat tanultam.

Még mindig szeretem a szumót." Amikor az Oyakata és felesége iránti érzéseiről kérdezték, azt mondta: ``Igaz, hogy gondoskodtak rólam, és soha nem fogom elfelejteni a hála érzését.". Most már van egy új célom az életben, a hajvágási ceremónia" és úgy mosolygott, mintha egy súlyt emeltek volna le a mellkasáról.

 

Jelenleg egyedül él egy bérelt lakásban a fővárosban. " Már nincs tsukebitóm. Mivel nincs jogosítványom, a társaim visznek el a támogatóim üdvözlésére. Alapvetően minden alapvető szükségletemről magam gondoskodom. Egy 3LDK-s lakásban élek. Azonban még mindig rengeteg ki nem pakolt csomagom van. Akeni, keshomawashi... Az egyik szobám tele van csomagokkal. A WC is kicsi (nevet). De jó móka. A takarítást és a mosást én magam végzem, de korábban a heyában csináltam, így nincs semmi gondom. Amikor "beindul" a kedvem, akkor mindent egyszerre csinálok. Bár eltart egy ideig, amíg bekapcsol... Egyszer szeretnék jogosítványt szerezni.'' A súlyával kapcsolatban: "Nem hiszem, hogy változott volna.'' Nincs a közelben olyan mérleg, amely 200 kg feletti súlyt tud mérni, így nem tudom pontosan, hány kiló vagyok most. Egyáltalán nem diétáztam. Az étvágyam ugyanolyan, mint amikor aktív voltam. Viszont nem edzettem annyit, mint amikor aktív voltam, így a testem talán veszített a feszültségéből, és kisebbnek tűnhetek.

Mielőtt Japánba jött tanulni, a húgára és az öccsére főzött. A sumóban Makushita 15 rangban debütált, és három basho után előléptették Juryoba. Mivel juniorként nem volt tapasztalatom a chanko készítésében, azt mondtam többieknek, hogy nem tudok chankót csinálni''

Jelenleg azonban inkább chankó stílusú'' hot pot ételeket főzök. Sok mongol ételt készítek, de bonitópelyhet és különböző zöldségeket teszek egy fazékba, és a húst úgy eszem, mint a shabu-shabu-t. A zöldségeket magam vágom fel. Van egy szupermarket a közelben, így magam veszem meg őket. Néha elmegyek támogatókkal enni, de otthon magam főzök. Szeretek főzni. Naponta kétszer eszem, ebédet és vacsorát, ahogy az aktív koromban is tettem.".  Azt mondja, hogy a hátfájása, amit visszavonulásának okaként említett, javul: ``Már jól érzem magam. Jó formában vagyok.

A jövővel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy egyelőre fogalma sincs mihez fog majd kezdeni "Sok mindenen gondolkodom, de még semmi sincs eldöntve. Először a hajvágási ceremóniára koncentrálok, aztán majd továbblépek. Színész? Nem igazán. Ide-oda fogok járkálni Japán és Mongólia között, de a legtöbb időt Japánban töltöm majd. Úgy gondolom, hogy mivel Japánban élek, sok mindent könnyebben fogok tudni csinálni, mert megvan a japán állampolgárságom. Egyelőre nem gondolkodom azon, hogy visszaszerezzem a mongol állampolgárságot. Biztosan nem fogok tudni úgy élni, hogy semmit sem csinálok. Az élet rengeteg pénzbe kerül Japánban (közüzemi díjak stb.). A hajvágási ceremónia után a következő dologra akarok koncentrálni. Elsősorban Japánban szeretnék dolgozni."

Tervezi, hogy a jövőben megházasodik? "Nem, nem (nevet). Ha lenne feleségem , valószínűleg segítene nekem felkészülni a hajvágási ceremóniára, ami nagyszerű lenne. Ezért mindent egyedül kell előkészítenem. Egy menyasszony? Nekem nincs..." Itt-ott ugyan mutatott egy keserű mosolyt, de úgy tűnt, hogy már nagyon várja a második életét. Visszavonulása után alig nézett sumómérkőzéseket a tévében, nem nézte meg az eredményeket'' - mondta, talán ezzel is jelezni akarta, hogy továbblépett...