barkasarja Creative Commons License 2023.11.08 0 0 82274

Az Eurostat kiállította Szlovákia szegénységi bizonyítványát

 

"Pozsony | A szlovákiai háztartások komoly problémával néznek szembe: a magas infláció miatt egyre kevesebbre telik a bevételeikből. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb jelentése szerint még az alacsonyabb bérű országokban élők is jobban kijönnek a pénzükből, mint a szlovákiai családok.

 

Alacsony juttatások

 

Az Eurostat adatai tehát azt mutatják, hogy a szlovákiai háztartások többsége csak a bolgár családokhoz képest engedhet meg magának többet a jövedelméből. A többi huszonöt uniós ország lakosai jobban járnak. A szomszédos országok közül Ausztria áll a legjobban. Ott a fent jelzett mutató eléri a 25 119-et. Egyszerűen fogalmazva, egy osztrák háztartás egy tagjának az éves jövedelme majdnem 156 százalékkal magasabb, mint egy szlovák háztartásban élőé. Ausztria azonban uniós összehasonlításban is nagyon jól áll. Valójában harmadik a listán. A pénzügyi jövedelmet tekintve csak a luxemburgi (33 214) és a holland (25 437) háztartásokban élők engedhetnek meg maguknak többet.

 

Szlovákia azonban a visegrádi ország között is sereghajtónak számít. A magyar medián 10 217, a lengyel 14 906, a cseh pedig 15 354. Egy szlovák háztartás tagjához képest egy magyar háztartás tagjának az éves jövedelme az árak hatásának figyelembevétele után közel 4 százalékkal, a lengyelé 52 százalékkal, a csehé pedig 56 százalékkal magasabb. Ez a különbség több tényezőre vezethető vissza. A szlovákiai árak régóta a legmagasabbak közé tartoznak a régiónkban, és a munkanélküliség is a legmagasabb, 2023 szeptemberében 5,8 százalékos volt, míg Magyarországon ez 3,9, Lengyelországban és Csehországban pedig 2,8 százalék.

 

Szlovákiában a szociális ellátás is meglehetősen gyenge, az ötödik legrosszabb az Európai Unióban, ha figyelembe vesszük a vásárlóerő-paritást. Az állam ezzel arra szeretné ösztönözni az embereket, hogy minél hamarabb munkába álljanak, ahelyett, hogy szociális segélyből élnének. Ennek azonban nem sok a látszata, hiszen a régiós összehasonlításban magas munkanélküliség ellenére több mint 128 ezer munkahely betöltetlen, ami a szlovák gazdaság egyik nagy problémája. Hiába nő ugyanis a szabad állások száma, a munkanélküliség nagyobb csökkenéséhez ez már nem járul hozzá. Sőt, a lakosság egy része inkább az illegális munkavállalást választja. Ez utóbbiak között sokan vannak a végrehajtás alatt állók, akiknek nem éri meg hivatalosan munkába állni, mert ebben az esetben a bérük jelentős részére rátenné kezét a végrehajtó."

 

 

Előzmény: JAWA SK/CZ (82271)