Törölt nick Creative Commons License 2023.11.02 -1 0 90442

Ez vili, a szemléletem hasonló, csak érdemes összehasonlítani a két költséget.

Egy 5-7kW hőszivattyú amit érdemes megvenni nagyságrendileg 2 milla egy mono esetén. Ezt telepíteni kell, amihez jön egy telepítési költség meg egy rakás szerelvény netán pluszban is ami eddig nem kellett volna. Így lehet nem 4 csak 3 millától indul kis hőigény esetén a bekerülési költséged.  Most 100-200 ezer forintokon ne vitatkozzunk, mert nincs értelme, főleg hogy lesz egy rakás járulékos költséged is, lehet pl fázist hálózatot stb kell bővíteni, vagy akármi.

Ha kicsi a hőigényed, akkor viszont a gázszámlád sem 200 ezer lesz hanem 100ezer évente - mert azonos hőigény kiszolgálást tudunk korrekten összehasonlítani. Minél kisebb a  hőigény, annál hosszabb lesz a megtérülési időd.

Azaz beruházol több millát a rendszerbe, és lesz egy - jelenlegi árakon - magasabb havi költséged is mellette akár.

Ha melléraksz mondjuk egy nagyságrendileg 3-5kW napelemet, akkor szaldó esetén csak csak, de nem szaldó esetén már kérdéses, hogy menny fog hozni a konyhára.

Az egyik esetben ott van egy 300ezres gázkazánod, mellette az éves 100-150 ezres gázszámláddal.

A másik esetben ott a hőszivattyúd 3 millás beruházással egy hasonló villanyszámlával párosítva.

A harmadik esetben ott van egy hőszivattyú+napelem beruházás 5-6-8 milla körüli beruházással, és valamennyivel kisebb rezsiszámlával.

Természetesen a mostani energiaári és elszámolási alapot figyelembe véve, mert a jövőt max saccoljuk jelenleg, beláthatatlan.

És akkor még ott a hmv kérdésköre is, mivel oldjuk meg, hőszipkával vagy villanybojlerrel. Egy gázkazán ezt alapból megoldja.

Nem vagyok hőszivattyú ellenes, évek óta sokszor megrágtam a dolgot, és mindig az köszön vissza, egyszerűen nem éri meg gazdaságilag beleölni azt a sok millát. 

Haveromnak is most volt egy javítás rajta, 8 éves kütyü, közel fél millát fizetett ki rá, ez persze nem előre tudható költség, de a (javítási) árak más kategóriák mint gázkazán esetén.

Persze új építés esetén lehet más a matek, gázbevezetés kéményépítés stb magában komoly költség, abból megveszi valaki a hőszivattyút. De ha ezek már megvannak, nekem sehogy se jött ki a matek, pedig sokszor megrágtam. Egyre inkább az az érzésem inkább a fatüzelést kell jobbá tenni minden szempontból. Én legalábbis most erre indultam el. Igen munkásabb, igen, macerásabb, ezt sem olcsó kiépíteni (faelgáz+puffer), de valahogy az az érzésem, hosszútávon ez befutó lesz. Főleg ha van évekre előre betárolt famennyiséged.

Előzmény: kiggyo (90438)