peterch Creative Commons License 2023.10.28 0 6 90352

Szia !

Nagyon tájékozatlan vagy !

Nálunk ( Szlovákia ) van havi óradíj tarifa szerint emelkedő , nekem D2 tarifám van és ennél az óradíj havonta 7,2 euró . Van az RHD , ami minden hálózatból vételezett 1kWh után 6 eurócent ( igaz nem többszöröse az áram árának , csak 24 HUF ) és van az áram ára , ami 1kWh esetén 10 eurócent jelenleg ( ez ugye 40 HUF ) . Mivel van HMKE-m így havonta fizetek már 3 eurót a kezdeti 2 euró helyett havonta. Ezt ugye azért fizetem , hogy a HMKE által megtermelt felesleget feltölthessem a hálózatra , majd késöbb visszavételezhessem . Ilyen visszavételezés esetén csak az RHD-t fizetem , ami mint írtam 6 eurócent 1kWh-ra . Valamint ha csak annyit vételezek vissza , amennyit a ház igényel és esetleg több kWh-t sikerült megtermelnie a HMKE-nek , akkor azt buktam , egy fillért sem kapok érte . Csak egy példa :  (7,2 + 3).12 =122,4 euró évente A hálózatra feltöltöttem 2500kWh-t és vissza is vételeztem , akkor ez még plusz 2500x0,06 = 150 euró . Együtt 272,4 euró , vagyis 108960 HUF , pedig én termeltem meg és mégis egy kWh 43,58 HUf-ba kerül nekem .  Így is örülök , hogy van ilyen lehetőség , Ti meg sírtok mindenen , mert a megszokott " okosban " megoldáshoz vagytok szoktatva . Nap mint nap szembesülök ezzel a ténnyel , mivel M.o.-on dolgozgatok . :-)

Ezért írtam már régebben többször is , hogy nagyon meggondolatlanul tervezték meg M.o.-on a HMKE-k működtetési rendszerét annak idején és ezért van nagy deformáció benne . Voltak akik az éves energiaigényüknek a többszörösét megtermelni képes HMKE-t szereltek fel , hogy plusz pénzhez jussanak . Ez most visszaütött és elég nagy káoszt okozott .

Előzmény: Centi the real (90341)