gyunix Creative Commons License 2023.10.23 0 0 47130

Sziasztok!

 

Tanácstalan vagyok és segítségre lenne szükségem. Adott egy Ariston bs24 ff kombi gázkazán.

Már másodszor fordult elő a következő probléma. Első alkalomkor amikor a HMV hőcserélőjét és a váltószelep blokkot kitisztítottam majd összeraktam. Mivel a blokkot csak úgy tudtam kivenni, hogy a fűtési hőcserélőhöz menő csövet is kiveszem, így is tettem. Összerakás után úgy tűnt, hogy jól működik, de egyszer csak elment a meleg víz. Megnéztem a kazánt és sajnos azt tapasztaltam, hogy a fűtés hőcserélőjéhez menő jobb oldali cső a hőcserélőnél szétjött és eláztatta a vezérlőpanelt. Szerencsére a panel javítható volt. Először arra gondoltam, hogy biztos rosszul raktam össze.

 

Amikor készen lett a panel újra összeraktam, helyére raktam a csövet és műtködött. Tegnap előtt mondom kipróbáljuk a fűtést. Ment is szépen. Másnap reggel nézem a kazánt, a nyomás lent van. Jobban megnézem és megint szétjött az illesztésnél a cső. Kijött a hőcserélőből. Újra telibe verte a panelt.

 

Még egy észrevétel. Amikor feltöltöttem a rendszert vízzel, akkor a nyomásmérő órán azt láttam, hogy töltöttem 1,5 bar-ra majd elzárás után a mutató visszament szép lassan néhány tized bar-t. Újra tölteni kellett bele, hogy elérje a 1,5 bar nyomást. Ezt már korábban is tapasztaltam, hogy a rendszer feltöltéskor hirtelen esik a nyomás. Annyi még, hogy külső tágulási tartály van.

 

A kérdésem az lenne, hogy mi lehet a hiba? Elképzelhető, hogy dugulás van a rendszerben? A csöveket megnéztem azok rendben vannak. Lehetséges, hogy a fűtési hőcserélő van eldugulva és azért vágja le a csövet?