FERENSZ Creative Commons License 2023.10.22 0 0 2638

Altaya Peterbilt 281 - Párbaj:
(előre szólok: rohadt hosszú lesz :D)


Steven Spielberg egy remek rendező, ez nem is kérdés.
Olyan remek filmeket köszönhetünk Neki, mint a Cápa, az E.T., Indiana Jones filmek, Jurassic Park, Ryan Közlegény Megmentése, és még lehetne sorolni.
Tény hogy nem kis idő míg az ember hírnevet szerez és ismertté-elismertté válik.
Ugyanis a Párbaj című filmje volt az első rendezése, és mai napig is egy kultfilm.
Röviden annyiról szól, hogy főhősünk egy tárgyalásra igyekszik és beér egy koszos, öreg, tartályos kamiont.
Emberünk leelőzi, majd a kamion vissza.
Ebben még nem is lenne semmi furcsa.
Megint leelőzi, a kamionos pedig szintén vissza és elkezd játszani vele.
Visszalassít előtte, leszorítja, látszólag int hogy előzze meg, de közben jönnek szembe, majd pedig még komolyabbra fordulnak a dolgok.
A sztoriról sajnos nem tudunk meg semmit hogy a kamionos miért tette ezt, mi késztette erre, és a kilétére sem derül fény, mivel nem látjuk - noha egyszer mikor az autóból van felvéve amint leelőzzük a kamiont látszik a sofőr, de nem lehet jól kivenni - és a végén a zuhanáskor sincs a mára már megszokott látványos robbantás, de mégis mai napig egy remek zseniális film.
Ez ugyanis érezteti a nézővel a félelmet, a feszültséget, az elkeseredettséget.
Vagy ahogy a szlogenje is volt "A félelem a hajtóerő".


Meló közben voltam, délutáni kávészünet idejében felnéztem a face-re (noha Én nem kávézom) és akkor láttam meg az egyik csoportban ahol kirakta egy tag.
Gyorsan Google, Translate, és írtam is hozzászólásban, valamint üzenet formájában is.
Persze kockázatos volt, mivel egy külföldi tagtól, ismeretlenül berendelni, de mivel volt PayPass lehetőség is, így nyugodtabb voltam.
Ráadásul nagyon hamar meg is jött, mivel talán ha egy hét eltelt a megvétele óta.
Meg is lepődtem :-O
Mindenesetre a tag hirdetését - vagy inkább bejegyzését - elmentettem és így akkor egy újabb sikeres üzleti kapcsolattal gyarapodtunk, ahonnan még lehet veszünk legközelebb is.


Az amerikai kamionokat nem terveztem elkezdeni gyűjteni - és most sem vagyok más állásponton ezt illetően - de volt 1-2 amit nem lehetett kihagyni.
Noha a sorozatban kijött már a Terminator 2 kamionmentős példánya, amivel a T-1000-es üldözte John-t - micsoda véletlen később a Greenlight is kihozta (mondom Én hogy egy helyen készülnek ezek) bár az engem nem különösebben érdekelt - utána pedig kijött a tartályos Freightliner szerelvény szintén a Terminator 2 filmből - igaz némileg kicsit máshogy, mert nem Cryoco-s volt a felirat a tartályon, hanem Cryoro - majd jött a Knight Rider kamion is, de az különösebben nem izgatott, de aztán mikor láttam hogy érkezik majd a Párbaj 281-es szerelvénye, na mondom egy ilyet muszáj lesz szereznem.
Egy picit mondhatni hogy számítottam rá, mert a kamionos sorozat legelső példánya, szintén egy Peterbilt 281-es farönk szállító kiadásban, így eljátszottam a gondolattal hogy "milyen jó lenne", de nem gondoltam hogy valóban ki is hozzák.
Mikor már persze láttam hogy lesz egy-két filmes változat is, akkor sem tudtam még biztosra, de azért a sejtésem megvolt, lévén hogyha már az első számként volt egy 281-es Peterbilt, ráadásul filmes kamionok is szerepelnek a kiadásban, akkor valószínű.
Csak megerősítette gyanúmat - és egyben vágyamat is - hogy mily érdekes hogy pont ilyen színben az Ixo ki is hozta magát a húzó szerelvényt, így már számítottam rá hogy akkor bizonyára lesz a kamionos sorozatban :D
Jó is hogy így lett :D
Noha a Terminator és Knight Rider-es változatok után már valahogy sejtettem hogy lesz, de még akkor sem voltam biztos benne.
Ugyanis nekem is nagy kedvencem Spielberg első rendezése, noha nem láttam olyan sokszor, idáig max 3-4-szer, de mégis amilyen élményt elsőre adott, az leírhatatlan.
Anno még vhs-en volt meg (a mai generációnak már nyilván teljesen értelmetlen ez a rövidítés :D), ráadásul felvett kópiában, de Muter egyik alkalommal - véletlenül vagy szándékosan, ezt nem tudom - letörölte, mert mondván mi jó van abban hogy egy kamionos terrorizál egy autóst.
De mégis mondhatni ez volt a film ütőereje, amivel sakkban tartotta, nem csak az adott karaktert, hanem a nézőt is.
Pár évvel később sikerült dvd-n megvenni és megnézni még párszor :D
Noha az egész film egy macska-egér játék, egy erőfitogtatás és igazából a kamionos kilétét nem is tudjuk meg, mégis élvezetes film.
Na persze nem azért ahogy terrorizálja a kamionos az autóst, hanem......nem tudom szavakkal leírni.
Talán az, hogy maga a néző is teljesen át tudja érezni az autós érzéseit, gondolatait az adott helyzetben, a kilátástalanságot, az elkeseredettséget, és hogy "miért pont velem történik ez?", valamint hogy az embert alázatra tanítja meg, hogy noha Te vagy a kisebb, gyorsabb, de ahogy mondani szokás az erősebb kutya b.szik...
Ezt sajnos vannak pihentagyú autósok is akik nem képesek megérteni, pl mikor befékeznek egy kamion előtt, hogy nem azért ment bele mert a sofőrje mert így akarta megleckéztetni, hanem mert egyszerű fizika hogy egy kicsi hirtelen megálló tárgy mögött, egy nagyobb, nehezebb, nem úgy fog megállni.........még ha üres is...főleg ha még a mai viszonylatban még kamera is rögzíti az eseményt :D
Ezt sajnos már Én is tapasztaltam munkám során - igaz furgonnal - mikor egyik alkalommal egy fiatal srác lépett ki majdnem a furgon elé mondván "majd megállok"...ja....csak másfél tonnás rakománnyal nem biztos hogy úgy fogok megállni, mint üresen.
Ebbe sokszor az autósok sem gondolnak bele kisebb teherautóknál vagy furgonoknál, mondván "biztos dobozokat szállít" vagy ilyesmi, de a körforgalomban is nem azért kanyarodik lassan, mert lusta f.sz vagy ráér, hanem mert van súlya a rakománynak.
És ha még le is van kötve óvatosnak kell lenni, mivel máshogy kell vezetni a rakott járművet és az üreset......arról már ne is beszéljek hogyha folyadékról van szó - ami most jelen esetünkben legyen akár tűzveszélyes vagy más - mivel az még mozog is.
Egyébként van film ami hasonló a Párbajhoz, noha igaz hogy nem összehasonlítható a kettő, de mégis hasonló, legalábbis a téma.
Ilyen a JoyRide, vagy magyar fordításban a Kéjutazás, amiben a már elhunyt Paul Walker is játszik.
Ott is alapjában véve az tetszett, hogy noha bepalizzák a kamionost, mégis rájuk utazik, főleg mikor mondja hogy: - Nem ártana kicserélni.....a hátsó lámpát.......és itt dominál a meglepetés ereje, ahogy a néző is érzi azt hogy a vicceskedő eset hirtelen átmegy másba.
Ezt ugyanúgy érezni a Párbajnál is, ahol azt hisszük hogy ennyi volt, oké, megmutatta hogy Ő a f.szagyerek és hagyjuk elmenni....de nem....autósunkat bevárja, amikor gyalog ered utána elindul, de pár száz méterrel később megáll, ergó játszik vele.


Na szóval visszatérve a modellre: akartam egy ilyet.
Igen ám, csak hogy ennek a szerelvénynek rohadtul elszállt az ára az utóbbi időben és lehetetlen volt beszerezni.
Modelljeim többségét természetesen Én is az eBayről gyarapítom Szegedi Ádám "Emberem" segítségével - kinek ismét örök hála ezért - de ezt úgy tűnt hogy lehetetlenség lesz beszerezni.
Már-már mondhatni le is tettem róla hogy meglesz.
Ezek a kamionos szerelvények megjelenésükkor olyan 29.99 euro-s áron szoktak lenni, ami átszámolva kb olyan 11-12 000Ft.
Még mielőtt jönne a kérdés vagy a felvetés, hogy "Nálunk miért nem indul egy ilyen?" nos elsődleges hogy az ára miatt, a másik pedig, hogy mi általában mindenhol a már kifutott maradékot kapjuk.
Így is haladás hogy a KGST-s irányvonal után végre - ha döcögősen is - de elindult a Vw Hivatalos Modellgyűjtemény.
Bár nincs kizárva, hogy talán - még ha kis ország is vagyunk - nálunk is kezdik felismerni a dolgokat és hogy a Magyarok pénze se büdös, mert az utóbbi időben, nagyobb méretben is nem egy összeszerelős kiadvány indult.
Egyes gyűjtőknek már ez is mondhatni sok - mármint a kamionos megjelenéskor értendő kb 11-12 000Ft-os ár - pedig szerintem egy igényes 1:43-as kamion modellért, ami ráadásul filmes modell, nem is olyan sok.
Lévén modellAUTÓban van olyan ami még ennél is többe kerül, ha pedig azt vesszük hogy itt már változnak a méretarányok - vagyis párdon, a besorolás, mivel itt már egy tehergépjárműről lévén szó, ráadásul vontatmánnyal, adott esetben pedig egy filmes járművet megtestesítve - akkor nem is olyan sok érte.
A Párbaj Peterbilt kiadásnak annyira elszállt az ára, hogy a legolcsóbb is amiket találtam 60 000Ft körüli árban voltak (cikkem írásakor, azóta már elindult a franciáknál is a sorozat, így noramlizálódtak az árak)
Persze azt mondanom sem kell, hogy drágábban persze találunk jópár példányt.
Ennyit végképp nem akartam adni érte, noha mivel már vagy eltelt fél év a megjelenése óta, átkalkuláltam a dolgokat és úgy voltam vele, ez az egy talán mégis megérne annyit hogy meglegyen.
De azzal talán nem mondok újat - mint ahogy említettem - hogy a legolcsóbb változatok voltak 60 000 körül.
Voltak/vannak olyan eladók is, akik egy 1-est még elé raknak és olyan áron is hirdetik, vagy 195 000Ft-os áron.
Mondanom sem kell hogy annyiért persze a kutyának se kell, és noha előfordulhat hogy van egy-egy olyan "madár" ki mégis megveszi annyiért, mert nem néz körül előtte, de pont ez szüli ezeket az idióta eladókat is.
Így hát nagyon jól jött hogy belefutottam ebbe a bejegyzésbe.
Noha volt egy 58 000Ft körüli áron lévő példány, mely el volt mentve, melynél gondolkoztam hogy esetleg mégis megérne annyit hogy meglegyen - természetesen akkor már más modelleket is véve mellé - de egyik nap ránéztem és elkelt.
A másik hogy nem is néztem más modelleket a kamion mellé, mivel előzőleg volt egy szintén nagy összegű kiadásom szintén egy olyan dologért mely nagy kedvencem és régóta vágytam rá, így nem volt sem keret rá, a szándék kérdéses volt, és ez is most épp csak hogy összejött.
Persze mikor írtam a srácnak rögtön megkerestem Emberemet is és Neki is említettem hogy kérdezzünk rá mennyi lenne mindennel s a külföldi tagnak is jeleztem hogy még vagy aznap, vagy ha mást nem következő hónap elején tudnám intézni.
Este 11 előtt nem sokkal még rámírt Emberem és megírta a végösszeget és szerencsére belefért az adott keretbe.
Szűkösre jött ki a dolog, mivel a hétvégén még KMO börze is volt, melyre szintén volt 3 példányom lebeszélve és még ahhoz a kiadáshoz is hiányzott kb cirka 3-4000Ft, valamint pont azon a hétvégén volt Muter szülinapja is, melyre mégis csak azért - ha mást nem - egy szál virágot illene venni.
Úgy is voltam vele hogy kölcsönkérek egy 10-est fizuig, de mivel a három példányom nem érkezett meg a KMO börzére, így az a kiadás megmaradt és nem volt szükséges kölcsönkérjek.
(Nem is szeretek olyat csinálni, mert ha az embernek nem létszükségletre, hanem a hobbijára kell, akkor már baj van - szerencsére nagyon nagyon ritkán van ilyen)
Nem mellékesen pedig azon a héten szállták meg az Oroszok Ukrajnát.
Ez mondjuk nem érintett semmilyen dologból - persze sajnáltam őket - de ahogy már melóhelyen úgy itt is felvetődött bennem - igaz eleinte csak vicceskedve megjegyezve - hogy basszus akkor lehet hogy az az Autólegendák sorozat sem lesz hosszú életű ami akkor indult (sajnos be is igazolódott, mivel betett neki)
Szóval úgy voltam vele hogy következő hónap elejéig valakitől csak kölcsön tudok kérni egy 10-est, hogy az adott börzés három szerzeményemet ki tudjam fizetni és a virág is meg legyen oldva, de szerencsére mégse volt rá szükség.
Nem szeretem mikor így jönnek ki a dolgok, de most így alakult.


Később aztán gondoltam ismét felnézek hogy milyen árban lehet őket beszerezni, hogy most vagy rohadt nagy mákom volt, vagy pedig - mivel a franciáknál is megy a sorozat - hogy ott most jutottak el odáig.
Persze a rohadt nagy mák így is érvényesült, mert a korábbi legolcsóbb 58-60 000-es árhoz képest akkor már akár 35-42-45 000Ft-os áron is találtam belőle, de azóta van még olcsóbban, nem mellesleg hazai modelles kollegán keresztül is be lehet szerezni reális áron.
Így ha egy kicsit drágábban is, de még mindig olcsóbban akkor is szereztem volna belőle egyet ahogy már korábban terveztem, de szerencsére alap áron sikerült beszerezni egyet.


Akkor lássuk is hát a modellt - ahogy a Terminatoros példánynál, úgy itt is - egy filmből kivágott jelenettel összemontázsolva.
(a jelenetek nem feltétlen időrendben lesznek párosítva)

 


Első jelenet-összehasonlítás:

 

"Randizunk?"Az első találkozás után mindenki betér tankolni és emberünk reménykedik benne hogy csak ennyi volt.
Látható hogy a modell elég jól sikerült.
Noha természetesen a rozsdás festést elég nehéz lenne eltalálni, vagy akkor több meló lett volna vele, azért kapta ezt a matt barna festést, de így is király.
Szép lámpákat kapott, a hűtőmaszk is jól sikerült rajta a Peterbilt piros logóval, a tetején lévő kis bütyökkel és - talán középső visszapillantó tükörrel?
Megkapta a hat rendszámot, természetesen különböző színekben, a dupla "vasúti sínes" lökhárítót, a kis irányjelző bütyköket.
Persze mint ahogy az lenni szokott ez sem teljesen reális a filmes modellt illetően, ahogy a Terminatoros változat sem volt teljes egészében olyan mint ami a filmben, de akadnak azért különbségek.
Viszont az anyósülés felőli oldalon látható még a vasúti sínes ütközőbak alatt még egy rendszám, az itt a modellen nincs.

 


Második-harmadik-negyedik jelenet-összehasonlítás:

 

"A rendszámok"

Ha már a rendszámokról lészen szó.

Tetszik hogy arra figyeltek hogy ugyanúgy megkapja a hat különböző rendszámot - vagyis jelen esetben ugye hét lenne - de természetesen a különböző színeken kívül nem ugyanazok.
Némelyik teljesen más, némelyikben csak egy-egy karakter van megváltoztatva.

Ha jobban megnézzük láthatjuk hogy a - velünk szemből értendően - bal oldalon lévő rendszámok mások.
A külső zöld a filmben lévő kamionon "Wyomingi 2lovasikon471" volt, mellette piros alapon a "Nevadai 20864", a hűtőrácsnál pedig az "Idaho-i 4017"-es rendszám szerepelt.
Ezzel szemben a modellen ugyanúgy a szélső zöld rendszám lett, de a 2-est felváltotta egy P betű, tetszik viszont hogy a lovat megülő ikon ugyanúgy ott van és szépre sikerült, a 471 pedig 405-re módosult.
A középső rendszám szintén piros lett, de a filmben lévő 20864 helyett itt 21346-ost kapott.
A belső 4017-es, pedig teljesen más 3125 lett.
Ez kicsit ciki ilyen téren, mert ugye a modelleknél fontosak a részletek, ha pedig filmes modellről van szó, akkor a részletek kihangsúlyozásának, hitelességének, eredetiségének még inkább jelentősége kell(ene) legyen, de nyilván a licensz téma az ami itt, ilyenkor közbevág.

 


Megfigyelhető ez a tendencia a másik oldalon is.
A vezető felőli oldalon a szélső egy sárga alapon piros betűvel írt "New Mexikói 5312" rendszám volt, középen egy "Montanai 4091", és a belső részen egy "Arizonai 58367"-es.
Ezzel szemben a modellen a szélső ugyanúgy sárga alapon pirossal írt 5312 helyett 5342-re változott, a középső 4091-es változat 4092-re, a belső 58367-es pedig 58267-esre változott.
Tehát ezen az oldalon inkább egy-egy karaktert változtattak meg, míg a másik oldalon sokkal nagyobb volt a változtatás karaktereket illetően.

 


Ötödik jelenet-összehasonlítás:


Mefigyelhető a modellen ugyanúgy - már a filmben akkor is tetsző - vasúti sínre hajazó lökhárítós kialakítás, a lámpa, mögötte a motorháztetőt lefogató pánt, az irányjelzős bütyök, valamint a - nem tudom pontosan micsoda - piros bigyó az oldalán - melynek igaz hogy a teteje fekete kéne legyen, és a fellépő és az üzemanyagtank is ugyanúgy szépre sikerült.
Ezen az oldalon viszont a piros T2A jelzés nem tudom miért van ott, lévén a vezető felőli oldalon nem volt.
Bár az is lehet hogy csak nem látszik a filmben a kosz-rozsda miatt, de az is szerepet játszhat hogy a filmben úgy tudom nem egy kamiont használtak.

 


Hatodik jelenet-összehasonlítás:

 

"Benyomunk egy szendvicset"Emberünk épp azt próbálja meg kipuhatolni - az autóval kerítéssel randizás után - vajon a kis pihenőnél ebédjüket fogyasztók közül melyikük lehet az ádáz kamionos.
Ha már a piros T2A jelölés, itt van jobb profilból is.
A modellen ugyanúgy megkapta, noha a filmben csak T2 volt, így kérdéses hogy itt miért lett utána egy A betű, de ugyanúgy jók a részletek ha megfigyeljük.
A hűtőmaszk tetején lévő középső tükör, az A oszlopnál lévő külön lámpa(?), a motorháztető oldalán lévő jobb oldali - nemtommi - és ugyanúgy a felni típusa.

 

 

Hetedik jelenet-összehasonlítás:

 

"Segítsük a tanulókat!" :DEz a kép kétszer fog szerepelni, mivel most itt elsősorban a húzót illetően hasonlítjuk össze, később pedig a szerelvényt vesszük górcső alá.
Noha itt épp fordul vissza miután ráhozta az amúgy is RedBull nélkül is emelkedett vérnyomású autós emberkénkre a frászt, hogy segítsen az elakadt iskolabuszos csapatnak.
Sok mindent nem látunk, de mivel az alagútban bekapcsolta a világítást és úgy jött segíteni, látható hogy égnek belül a lámpák, amit a modellen is jól megcsináltak.

 


Nyolcadik jelenet-összehasonlítás:


"A vonat nem vár..."Itt szintén ha megnézzük a minimálisan megváltoztatott rendszám és itt főleg látható is a hűtőmaszk oldalán lévő kis fogantyú, mely a modellnél is ott van - igaz picit ferdén - és a kerék is leginkább itt vethető össze jól, mivel álló helyzetben látjuk a járgányt.
Vagyis éppen erőltetett menet állapotban, mikor bekapcsolná az autóst a keresztirányú vasúti forgalomba.
Egyébként itt van két óriási baki a filmben, mely talán elsőre nem tűnik fel, de második-harmadik alkalommal megnézve már bizonyára szemet szúr.
Az egyik az, hogy emberünk közvetlen a sorompó ELÉ áll be, mégis a kamion mikor tolja akkor mellette tolja (bizonyára nem kaptak engedélyt hogy letörjék :D)
A másik hogy ugye aszfaltos részen érkezik emberünk a sorompóhoz, ráadásul mindkét sáv szélességben, mégis mikor - elvileg a sorompó előtt áll és mégis mellette tolja a kamion előre - akkor láthatjuk hogy elkapar a földes úton ahogy tolja, illetve kétségbeesésében rükvercel.

 

 

Kilencedik jelenet-összehasonlítás:


"Egy - vasúti - kocsival több vagy kevesebb..."Még szintén a vasúti átjáróban vagyunk.

Itt is látható az előbb említett baki, miszerint itt földes úton állunk.
Ha megnézzük a modellt nagyon jó a fellépő, az üzemanyagtartály, a kerekek, de bizony ám, ott mögötte még volt sárhányó ami érdekes módon a modellről valahogy lemaradt.
Kár érte.
Egyébként az is megfigyelhető, hogy mintha a kamion előrébb lévő dupla kerekétől indulva és a pótkocsi íves alsó részéhez érve, mintha nagyobb lenne kicsit a távolság a modellnél.

 

 

Tizedik jelenet-összehasonlítás:

 

"Hívom a yardot :D"Emberünk épp telefonál az idős benzinkutas hölgynél, ki élvezettel tart tarantulát, mérges kígyót, mely majdnem meg is marja emberünket.
A kamionos várja, de megunja a várakozást és Nimfas módra bontja a vonalat.
Itt látható hogy ugyanúgy jól néz ki a modellen a kürt, valamint a két bütykös helyzetjelző lámpa a tetején, de az ablaktörlők is jók és még az ablak keretezés is fekete.
Nem tudom hogy csak az enyémnél-e, de az üvegek kicsit olyan mattszerűek, gondolom esetleg így akarták imitálni hogy koszos.
Persze egy törölt ablak rész, még inkább feldobta volna.

 

 

Tizenegyedik jelenet-összehasonlítás:


"A szuper dízel ereje"Nagy tempóval az autós nyomában.
Ahogy tudom, a filmhez több kamiont is használtak, ha minden igaz hármat.
De remek hogy milyen jól megcsináltak itt is mindent a modellen.
Nem csak azt a piros bigyót az ajtó előtt, hanem a tükör is remek, a fellépő is, az üzemanyagtartály is, melynek még a két kaszniból kinyúló tartós része is ugyanúgy, és ami külön tetszik hogy a fülke hátsó részén a - gondolom - légkondicionáló berendezés is odakerült és nem csak odakerült, hanem ha megnézzük az oldalán is látható a zsaluzás.
Elképesztő :D

 

 

A húzó bemutatása megvolt, most rátérünk a pótkocsira.

 

 

Tizenkettedik jelenet-összehasonlítás:

 

"Haladjunkmá!"Itt még csak a találkozás után, még friss ismerkedési státuszban.
Elég furcsa egy formájú tartálykocsi, már akkor is mikor először láttam annak tartottam, de bizonyára csak mi vagyunk vele így.
Gondoltam is rá hogy esetleg a t.A.T.u. klipjében lévő változathoz is ideális lenne, de igazából azt is meg tudnám csináltatni :D
Természetesen nem ebből, mivel azt a szerelvényt konkrétan azzal a Kraz-al ki is hozták egy sorozatban, csak át kéne festetni.
Láthatók hogy oldalt ugyanúgy ott van a három rekeszes kialakítás, valamint elől és a középső rekesz felett is a helyzetjelzős-prizmás kialakítások.

 

 

Tizenharmadik jelenet-összehasonlítás:


A fellépőről és az üzemanyagtartályról más esett szó a húzón, viszont jópofa hogy a pótkocsira is ugyanúgy rákerült a kis létra, ráadásul nem elrontva eggyel kevesebb, vagy több kialakításban mint más modelleknél, hanem ugyanúgy 3 fokos kivitelben.

 

 

Tizennegyedik jelenet-összehasonlítás:

 

"Segítsük a tanulókat!" vol.2Ez a kép már szerepelt előzőleg, akkor a húzót illetően, de most a vontatmányon van a fókusz :D
Látható hogy a pótkocsi se hibátlan, mivel noha rajta van a nagy FLAMMABLE (Tűzveszélyes) felirat az oldalán, viszont a modellre kellett volna még egy kisebb-rövidebb is oda utána.

 

 

Tizenötödik jelenet-összehasonlítás:

 

"Most üres vagy teli?"Vánszorogva az emelkedőn.
A filmet nézve többször is felmerült bennem hogy vajon üres volt-e a kamion - a film szerint - vagy szállított-e valamit, lévén noha tény hogyha üres is nyilván visszalassul - mint céges Opelünk az emelkedőn - ha pedig rakott volt érdekes hogy nem robbant be a film végén mikor lezuhant.
Megfigyelhető a tartály tetején lévő három ellenőrző-töltő nyílás, ráadásul arra is figyelve hogy az első és második közt ugyanúgy nagyobb a hely kihagyás.

 

 

Tizenhatodik jelenet-összehasonlítás:

 

"I. típusú találkozás" Mint már volt róla szó a pótkocsi oldalán hiányzik a kisebb FLAMMABLE felirat a nagy után, ami mint látható ide se ártott volna a nagy felirat alá.
A kis három bütykös helyzetjelzős kialakítás is jó fent, ahogy a tartály kb közepénél a széleken is.
Érdekesen nem tudom mi okból lett fekete a tartály ívjénél lévő két motívum, valamint hogy alul a lökhárítónál miért került oda az a fekete paca, holott a tartály íves részénél kellene legyen.
Eleinte a modellnél zavart hogy - noha tetszik hogy a féklámpák üvegek - de sokkal kintebb vannak mint a szélsők, de elvégre is így jó, mert ha a filmes képen is megnézzük az árnyékból lehet látni hogy a pótkocsin is így volt.
Érdekes módon - ahogy a Terminatoros változatnál is - úgy itt is sikerült eltalálni a fekete alapon sárgával írt WM 3227-es Californiai rendszámot a pótkocsin és persze a T2A jelzés is ugyanúgy odakerült a lámpa alá.


Szóval vannak persze különbségek, nem teljesen ugyanolyan mint a filmben, de nagyon örülök hogy végre sikerült megszerezni annak ellenére hogy már szinte úgy tűnt hogy erről le kell mondjak és főleg alapáron.
Megyek, meg is nézem megint a filmet :D

Kíváncsi vagyok "Kacsa" Mack kamionja mikor fog megjelenni, mert érdekes módon ami megjelenik később kijön saját Ixo-s kiadásban, viszont "Kacsa" Mack kamionjánál mégis fordítva játszották ezt meg és saját kiadásban jelent meg először.
Így nem tartom kizártnak hogy érkezik valamikor ebben a sorozatban :D