rudisulak Creative Commons License 2023.10.12 0 0 3884

Kik nyerészkednek a vadon?

Az biztos, hogy nem a gazdák, a föld és erdőtulajdonosok.

A vad az ő területükön túr, tapos, táplálkozik. A táplálékuk megtermelése az ő munkájuk, vetőmagjuk, üzemanyaguk, vegyszereik, géphasználatuk árán történik. Gyakorlatilag ők tartják el a vadat terményeikkel, munkájukkal, költségeikkel.

A vadat ezután a vadászati joggal rendelkezők hasznosítják, a vadászati lehetőségek eladásával sok-sok pénzért.

A föld-és erdőtulajdonsok veszteségeit kellene kompenzálni a vadászati haszonbérleti díjaknak.

Ennek a díjnak mértékét a földtulajdonosi közgyűlések határozzák meg, ahol az állami erdőterületek képviselőjeként a  vadászatra jogosult sokszor elsöprő szavazati többséggel rendelkezik. Ha jelentős a haszonbérleti díj, az a vadászatra jogosult nyereségét csökkenti, így azt nem fogja megszavazni, mert saját hasznát csökkentené.

A vadászatra jogosult szavazati többségével úgy gondolja, hogy a Földtulajdonosi Közösség megalakulásakor megállapított haszonbérleti díjat 20 évig, a közösség fennmaradásáig fenntarthatja, hiszen saját maga dönt arról hogy változzon-e. Nem számít a termelési költségek változása, sem az infláció. Ez ellen tenni nem lehet, mert minden törvényes.

A Fishing and Hunting tv csatornán egy osztrák vadásztársaságot kérdezték az ottani vadászati haszonbérleti díjról. Az ott elmondottak szerint a haszonbérleti díj több, mint tízszerese az itteninek.

Ez már reálisan kompenzálhatja a gazdálkodók veszteségeit.

Remélem, ez a törvényi anomáliát tartalmazó bejegyzés a törvényhozókhoz is elkerül és változást kezdeményeznek.

Örömmel venném a bejegyzéssel kapcsolatos észrevételeket, kommenteket és megosztást, hogy minél több érdekelthez eljusson..