The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.10.11 0 0 15225

Kezdek egyre jobb véleménnyel lenni az én "pécsi" fügémről. Utána olvasva nem fedik "Fügés Ember" "pécsi óriás" fajtaleírását, ezért azt gondolom, hogy más lehet.

 

Az enyém ősszel kifejezetten bőtermőnek ígérkezik. Az övé inkább a nyári termésben remekel. Nála "óriás", nálam inkább átlagos méretű.

 

Azt figyeltem meg, hogy az őszi termés igazán akkor indul be, amikor a többi fajtám már elkezd lecsengeni. Azaz most. Rengeteg félérett és zöld termés van még rajta. Kíváncsi vagyok, mennyit érlel be ezekből, a jövő heti lehűlést is figyelembe véve?

A termésnek lila gyümölcshúsa van és a krémes édes és kissé fűszeres, egyedi íze. Kívülről inkább zöld, esetleg kicsi sárgás beütéssel. A lila szín megjelenik a serlegnyílás körül is, de maga a termés alapvetően zöld.

A héja még éretten is vastagabb a megszokottnál, az érettségét jelző repedései nem hatolnak át rajta. A héja is nyugodtan fogyasztható, vastagsága ellenére az íze frissen és aszalva is édes és finom.

Nálam a hangyák és a darazsak is nagyon mérsékelten támadják ezt a fát, de ennek lehet oka a relatív kései érés is. A többi fámat folyamatosan csapdáztam, erre egyet sem kellett tennem. A serlegnyílás zárt, a nagyobb szemeknél esetleg minimálisan nyitott, ennek ellenére a muslicákkal sincs gond.

A fájának lombja kifejezetten sűrű és ellaposodó, oldalirányban szélesedik. Bokrosodásra kevésbé hajlamos, évente 3-4-szer kell egy-egy gyökérsarjat eltávolítani, vagy a törzsről hajtást lecsípni.