Jolida Creative Commons License 2023.10.06 0 0 90148

"Normális" háztartás esetén a szigetüzemnek nincs realitása.

Ha egy hétvégi ház/horgásztanya lenne, ahol a tyúkokkal fekszel, és alig használsz villanyt, akkor lehetséges egy akkumulátor pack-al megtámogatott napelemes rendszert üzemeltetni.

 

Általában (ha napközben a család nincs otthon, dolgozik, iskolában van) a fogyasztás fele megy el csúcsidőszakban és a másik fele azon kívül (reggel, este, éjszaka első felében).

Ha intenzív elektromos használat van (pl. fűtés, hűtés klímákkal), akkor akár 1/3 - 2/3 is lehet az arány.

 

Ha mondjuk 500kWh-t termelsz egy -nyári- hónapban, és 300-at fogyasztasz, a napelemekből jó esetben a fogyasztás felét lehet lefedni.

 

Télen egy ilyen rendszer termel mondjuk 100-120kWh-t, de ha ezt nem tudod -mondjuk 9h és 14h között- elfogyasztani (pl. programozott fűtés), akkor "megy a levesbe".

A nap többi részében -általában- esély sincs lényegi termelésre, tehát a grid-ről kell fogyasztani.

 

Ha csak átlagos villanyfogyasztásod van, akkor financiálisan alig, vagy sehogy nem éri meg napelemet felrakatni, praktikusan nem térül meg.

Ha jó hatékonyságú berendezésekkel hűtesz/fűtesz, esetleg használati meleg vizet állítasz elő, akkor esetleg .... bár amíg "H" tarifa elérhető, ez sem biztos.

 

Végig kell számolni, hogy egy ilyen beruházás mibe kerül, mit válthat ki, megéri, vagy nem.

 

Mai olvasni való: https://g7.hu/kozelet/20231005/a-most-bejelentett-napelemes-elszamolas-mindenkit-a-gazfuteshez-szegez/

Előzmény: ruskyy (90147)