Mr Reacher Creative Commons License 2023.10.03 -1 0 109764

Az Országgyűlés napirendjén szerepel az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló T/5249. számú törvényjavaslat, amely egyebek mellett a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt érintő módosítást is tartalmaz.

 

A törvényjavaslat célja jelentősen csökkenteni az állampolgárok, vállalkozások adminisztratív terheit. Ennek jegyében a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása lehetővé teszi a magánszemély számára, hogy az első házasok kedvezménye és a családi kedvezmény évközi érvényesítéséhez szükséges nyilatkozatát – hasonlóan a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményéhez tett nyilatkozathoz – ne kelljen évente újból megismételnie, ha az érvényesítést megalapozó körülményekben nem történt változás.

 

A javaslat szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvényben az adóelőleg-nyilatkozatra vonatkozó 48. paragrafus új (2a) bekezdéssel egészül ki, amelynek alapján az első házasok kedvezménye, a családi kedvezmény és a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye esetében a jogosult magánszemély úgynevezett folytatólagos nyilatkozatban kérheti, hogy a kifizető a nyilatkozatot mindaddig változatlan tartalommal vegye figyelembe, ameddig a magánszemély nem nyújt be újat, vagy nem kéri a korábban tett nyilatkozata mellőzését.

 

https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Valtozhat_az_szjatorveny_kevesebbszer_kell__ANXBKY