55judit Creative Commons License 2023.10.03 0 0 271014

Az érett vessző barna, megfásult. Az éretlen még zöld.

 

Van aki szerint a fügének hidegtől, szelektől védett helyre kell kerülnie, lehetőleg ház közelébe, mások szerint legyen kint szabadban, nem árt neki a huzatos hely. Én az utóbbiak közé tartozom.

Védett helyen  ház előtt ahol tavasszal megszorulhat a nap és magasabb lehet a hőmérséklet mint a kert huzatosabb részén, hamarabb beindul a füge nedvkeringése. Ha csak kicsit is - szemmel nem is látható módon - elkezdenek a rügyek duzzadni, később hirtelen jövő lehűlésben, akár 0-1 fokban is károsodni fognak és viszi az első termést az idő. Szabadban ez ritkábban fordulhat elő. Mivel a tavaszi erős hőingadozás gyakoribb mint a -15 fokos hideg, szerintem nem érdemes védett helyen tartani a fügét, de mindenki maga dönt a sajátjáról.

 

Ha a metszett ágakon első termést is akarsz, tudni kell az adott fajtáról hogy hányadik szemnél szokta az első fügét kinevelni. Van amelyik a legtöbb első szemből, van amelyik a 3. 4. szemből. Egyes vesszőkön érdemes legalább 2 olyan szemet meghagyni amelyik fügét adhat. De nem csak ezt kell figyelembe venni metszéskor, hanem azt is hogy ne borítsuk meg nagyon a gyökér és korona egyensúlyát. Lentebb írtam erről.

 

Előzmény: Didergő Király (271012)