ha3flt Creative Commons License 2023.09.23 0 0 61062

Ha már ötletbörze, USB-s "hangkártyát" egyszerű csinálni saját áramkörként és bele lehet építeni a rádióba, vagy megvenni - és szintén beletenni a rádióba. Zéró programírás, viszont vannak korlátai. Mostanában a Yaesu meg is szokta tenni (pl. FT-991), nem panaszkodnak a latency-re. Szóval nem látom, hogy nagyon riadoznának a fémes összeköttetéstől.

 

Meg kell nézni a rádiók rajzát, de az USB egy földfüggetlen, szimmetrikus busz (D+/D-), a házát sem szokták a kliens oldalon a testtel összekötni a földhurok elkerülése miatt. Egy ponton kell csak. Magát az USB vonalat drága leválasztani - Full Speed-en amúgy nem gond, és ez az adatátviteli mennyiség nem is igényel többet, de High Speed-en drága, ami viszont jót tesz a késleltetéseknek. Szóval jobb megoldás az, ha önálló eszköz, egy sziget az USB proci a rádión belül, és már a konkrét adatok továbbítása során pl. egy SPI busz van leválasztva a rádió processzorától, vagy természetesen egy soros vonal RxD-je és TxD-je. Legalábbis most így képzelem. Busztáplált megoldásnál a tápfeszültségnek sincs köze a rádióéhoz.

 

***

A másik lehetőség, hogy elfelejtjük a Windows-t, és a rádió egy egykártyás Linuxot tartalmaz, akár egy erősebb RPi klónt, azokon pedig van I2S busz (és szoftver is hozzá) - így az A/D átalakító után rögtön mehet bele a busz a Linuxba, azon pedig futhat akár egy GNU Radio, amiben csak össze kell kötni a blokkokat és már szól is a rádió... Bizonyos értelemben ez kevés alkatrész. Ezekhez eleve lehet kijelzőt is csatlakoztatni. A kész hangfrekit egy, az egykártyás géphez csatlakoztatott normál hangkártya még mindig át tudja küldeni a PC-re, ha kell. Nyilván adóoldalon is működik, csak a másik irányban. És minden más szoftvert elég sajátra cserélni, ha van idő és megjön közben a tudás is megírni.

 

A DMIPS-ekből ki lehet találni, milyen minőséget képes egy ilyen rendszer előállítani, de az IIS busz elég univerzálisan használt. Pl.: gyári ADC demo panel valami jobb A/D-vel (meg egy másik D/A-val) - IIS busz - számítógép - kész szoftverek. A bemenet, osztó és előerősítő/kimeneti szűrők és végfok, valamint a VFO + Tayloe keverő, amiket nem lehet megúszni, de rengeteg leírás van hozzájuk. Lényeges még: AGC, Noise blanking. A direkt konverzió ehhez képest sokkal nehezebb: kell egy drága FPGA-s demo panel és sok tanulás/próbálgatás, bár nyilván ehhez is akadnak projectek a GitHub-on meg itt-ott.

 

Előzmény: mmormota (61058)