bankoz Creative Commons License 2023.09.19 0 0 978

Sziasztok!

 

Tetőterünket építenénk be, de a lépcsőfeljáró nem várt gondokat okoz sajnos párazárás szempontjából...

 

Egyszerű nyeregtetős házunk van, a tetőt két-két sor székoszlop támasztja alá. A lépcsőfeljáró a téglalap alakú tetőtér rövidebb oldalán található, az egyik székoszlop sorhoz közel. A lépcső anno körbe lett falazva a tetőtérben ~2.2m magasan, a falazott rész tetejét gerendákra rögzített lambéria takarja.

 

A szigetelést/párazárást a fogópároknál és a székoszlopoknál készíteném el, de nem igazán van ötletem, hogy hogyan tudnám ehhez kapcsolni a lépcsőt körbevevő falat vagy hogy kapcsoljam-e egyáltalán. A lépcsőház bal oldalán egy fürdő lenne, így célszerű lenne, ha annak a jobb oldali fala már a lécsőház most meglévő bal oldali fala lenne. A lépcsőház teteje és fogópárokra majd rögzítendő gipszkarton mennyezet között egyébként kb. 40 centi a távolság.

 

Gondoltam sok megoldásra, de valahogy egyik sem tűnik ideálisnak:

  1. elbonthatnám a falazást és helyettesíthetném korláttal: ekkor mehetne simán a fogópároknál a párazárás, de nagyon sok munkával járna a bontás, és így eggyel több gipszkarton falat kéne felhúzni a fürdőhöz
  2. ha meghagyom a falat, akkor párazárás szempontjából két lehetőség látok
  • megcsinálom a párazárást a fogópárok alatt egyben az egész tetőtérben, s a lépcsőházat is külön párazárom felülről (elég macerás lenne a fogópárokat pára zárni a lécsőházból a lépcső aljánál 6m a magasságkülönbség)
  • a lépcsőháznál leengedem a párazárást a lépcsőház tetejére a fogópárok vonalából, majd vissza fel (ez talán egyszerűbb, de nem sokkal)

Van Nektek esetleg valami jobb ötletetek, vagy van akinek hasonló "lépcsőház" kialakítással készült el a tetőtere?