Felek Ferenc Creative Commons License 2023.09.16 0 0 71865

Akkor ezek szerint mégis csak érdemes ezzel a topiccal foglalkozni?

 

BÉKÉSMEGYEI KÖZLÖNY, 1901.VI.13.-i lapszám:

 

— Eltemette a föld. Schwa1m György gyomai téglagyárában szerencsétlenség történt csütörtökön. Mász György munkásember földet talicskázott a mélyen aláásott földbányából, mely hirtelen beomlott s eltemette a szegényt. Mire sikerült őt a föld alól kiszabadítani, elalélt, kezét és hátgerincét eltörte a reáomlott föld. Életben maradásához kevés a remény.

 

BÉKÉS, 1904.VII.7.-i lapszám:

 

Leégett téglagyár. Gyomán a Schwalm György tulajdonát képező téglagyár ismeretlen okból kigyulladt s mivel a nagy szárazságban nem volt víz, a gyorsan megjelent tűzoltóság megfeszített igyekezete ellenére is, csakhamar teljesen leégett. A leégett gyár biztosítva volt.

 

BÉKÉS, 1912.VI.16.-i lapszám:

 

A pereskedés vége A gyomai Schwahm-féle téglagyártulajdonosai id. Szász János, ifj Szász János és ifj. Ailer József gyomai lakosok voltak. Ezt a túlterhelt téglagyárat a tulajdonosok 1910 évben eladták Béres József gyomai lakosnak 80,000 Koronáért. A vételen azonban az eladók és vevők összevesztek, amiből temérdek per keletkezett Folyamatba tettek egymás ellen váltópert, rendes pert, bűnügyi eljárást A téglagyárat elárverezték és most a bíróságok foglalkoznak az összekuszált ügy kibogozásával. E konglomerátum egyik részlete folyt le a múlt héten tartott főtárgyaláson. Béres József ugyanis feljelentést tett ifj. Ailer József ellen, hogy az 1911. évi szeptember havában 32 q szemes tengerijét, 3850 db fali tégláját és 540 db flaster-tégláját jogtalanul eltulajdonította. Ifj. Ailer József ezt a cselekményt beismerte ama védekezés kíséretében, hogy őt Béres miatt nagy károsodás érte és szorult helyzetében nem tudott magán máskép segíteni, azért követte el a terhére rótt cselekményt. A bíróság Ailer Józsefet jogerősen 6 hónapi börtönbüntetésre ítélte.

 

Schwalm György (1884 - 1954.II.9.) evangélikus, dévaványai lakos, felesége Hibián Elma

 

-          1914-ben övé a dévaványai téglagyár

-          1953-ban fia, Schwalm Dániel és felesége a téglagyárban égetőként dolgozik (1950 óta)

Előzmény: WattieNo1 (71864)