jee_c Creative Commons License 2023.09.15 0 0 3716

A videó szerint, amit linkeltem, és kijegyzeteltem, van elég anyag hozzá, de valószínűleg bányászni kellene, mélyre fúrni hozzá.

 

E szerint a válasz szerint valószínű nincs rá elég anyag a felszínen: https://www.quora.com/If-Mars-was-warmed-up-would-it-release-enough-CO2-to-allow-people-to-walk-around-with-only-an-oxygen-mask

 

Amit tudunk a Marson a CO2-ről: a légköre (ami nagyon ritka) 95%-ban CO2-ből áll.

Ezen kívül, a Marsnak két sarki jégsapkája van, amik főleg vízjégből állnak. A déli sarki jégmező felső 8 métere fagyott CO2.

Minden évben a marsi légkör egyharmada kifagy a légkörből, és a sarki jégsapkát vastagítja.

 

Azt írják, hogy a déli jégsapka közelében van még jelentős mennyiségű CO2, amit vízjég borít, és emiatt nem tud szublimálni a légkörbe.

https://en.wikipedia.org/wiki/Martian_polar_ice_caps

 

 

Az biztos, hogy oxigén van sok a Marson - kötött formában (vashoz, ebből a rozsdás vöröses szín), illetve vízjég formájában. Viszont egy légkört nem lehet csak oxigénből megalkotni, mert túl nagy lenne a tűz veszélye.

 

Na, itt ír még a CO2-ről (ami a regolitban is fellelhető) és a légkörről: https://en.wikipedia.org/wiki/Terraforming_of_Mars#Low_gravity_and_pressure

 

Egy jó, léllegezhető légkörhöz kell valami inert gáz (mint a Földön a nitrogén), az viszont a Marson nincs, azt valószínűleg aszteroidák a felszínre juttatásával lehetne elérni.

Előzmény: jogértelmező (3715)