The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.09.11 0 0 15213

Háromféle darázscsapdát használok. mindegyik működik.

 

 

Ez az összes (7 db) ami használatban van.

 

A sárgát az Aliexpress-en rendeltem. Olcsó és működik. A sapka alatt vannak a bebúvó nyílások. Érdemes a sapkát belülről feketére festeni, mert akkor fogósabb lesz. A darazsak a fény felé próbálnak kitörni, akkor momentán ott lenne a legsötétebb. Sok legyet és muslicát is elkap a darazsak mellett. Űrtartalma ideális, mert több csalogató anyagot is bele lehet tenni, több folyadékkal, ami jó a csapda működéséhez, nem szárad ki (párolog el) gyorsan.

Nálam a nagy darázsinvázió idején elég volt 2 naponta üríteni, most már csak 3-4 naponta. Ilyenkor van benne 200-300 darázs.

 

A PET palackból kialakítottakhoz az alkatrészt is az Aliexpress-ről rendeltem, 10 darabos kiszerelésben filléres tétel még postaköltséggel is. PET palack minden háztartásban van, de érdemes nem ezt a típust használni, hanem a szélesebb szájú, pl. ice-teásakat, mert azokat könnyebb üríteni és után tölteni. A darázs mellett a legyeket is ritkítja.

 

A zöld kalaposak LIDL-ben lettek vásárolva. Naponta kell üríteni, mert ugyan fogósak, de sok darázs kitalál belőle. A búvónyílás túl közel van az aljához és a csalihoz. Inkább csak a darazsakat fogja, de ha már elég sok darázs van benne és "szilárd réteget alkotnak a csali tetején, akkor a körbemászó darázs megtalálhatja a kiutat.

 

Ezek a csali anyagok:

Még tavasszal vettem akcióban pár liter bodzaszörpöt (nem édesítőszeres!). Kerül még bele valamennyi tavalyi fügelekvár, ami nem túl jól sikerült az illúzió kedvéért. Nyári fügéből nem csinálok többet lekvárt, azt fogyasztani kell. Teszek hozzá egy teáskanál ecetet, hogy a méhek ne látogassák meg a csapdát. Ezt a kutyulékot felhígítom vízzel, ami nagyon fontos. A csapda működésének csak egyik fele, hogy bemásszon a darázs. Amikor elindul a fény felé és nekiröpül az oldalfalnak, akkor bele kell esnie a cukros lébe, ami eltömíti a potrohán levő lélegzőnyílásokat és megfullad. ha már túl vastag réteg van az elpusztult rovarokból, akkor ez nem következik be. Emiatt lesz némi esélye a kiszabadulásra, de utántöltés előtt üríteni sem olyan kellemes feladat, ha van benne jó pár dühös röpködő darázs.

 

Ezek pedig a harci helyzetre felkészített töltött csapdák még kihelyezés előtt. Itt látszik a töltési mennyiség:

 

Előzmény: Sparr0w121 (15207)