vitorla123 Creative Commons License 2023.09.07 0 2 43286

Ma hajnalban találtam meg egy 10*50-es binoval. Az ég még a Hold mellett is rég volt ilyen pazar, de még így sem volt egyszerű, mert a hátsó fa és a szomszéd háza között éppen annyi szabad ég volt, amibe pont be tudott úszni a Vénusz és balra a fa mögül a Nishimura P1.Már tegnap este kimentem megnézni, hogy kb. hol lesz hajnalba, de láttam, hogy 4:20_ig nekem esélytelen a fa miatt. 4:40 körül pillantottak meg a Vénusztól balra, egy kis csillag csoportosulásban. Egy kis ideig nézni kellett, de utâna feltünt, hogy közöttük van egy ami kicsit bolyhos és a többi sárgás árnyalatával ellentétben kicsit zöldes színű. 5:00-ig tartott a megfigyelés,mert annyira jött már a Nap. Méretre egy Vénusztól jóval kisebb, kis binkulárral jelenleg csóva sincs,  csak kis zöld pamacs, pislogó maggal. Napról napra egyre rosszabb a hajnali pozíciója, ezért szinte csak ma volt komoly esélyem látni, mert felhő sem volt az égen.Az alkonyati pozíciója pedig a közvilágítás miatt lesz nehéz nekem, ha így marad a magnitudó. A hajnali pozíciója a 2020 F3 Neowise-hoz hasonló.