szabiku_ Creative Commons License 2023.09.03 0 0 456

Megemlítem még mmormota fő érvének könnyen észrevehető problémáját: Ha csak a ∂B/∂t alapján számolnánk ki az E teret egy megfigyelő rendszerbe a mozgó alkatrészek, mágnesek (darabok), egyebek felől, akkor minden olyan helyen nullát kapnánk, ahol éppen nincs változás. Teljesen rossz az elképzelés, ez ugyanis (a ∂B/∂t) az egyik Maxwell-egyenlet egyik fele, nem a transzformációs képleté. Ez csupán azt mondja, hogy az adott (megfigyelő) rendszerében milyen a rot E. DE nem magát az E értékét adja. Szóval az ő és egyben Hartlein Károly hibája banális. rot E = nullára kijelenteni, hogy nincs E térerősség, nagy szakmaiatlanság. Azt lehet mondani, hogy a forgó tengelyszimmetrikus mágnes a teljes hurokra (azaz a rézkorong+kivezetések+mérőkábel és voltmérő) nem hoz létre eredő feszültséget. De ettől függetlenül a hurok egy szakaszán, pl. a rézkorongon (ami áll) igenis van feszültség. Mégpedig attól függő feszültség, hogy mennyire mozog, forog hozzá képest a mágnes. Ez is indukció! Noha a szimmetrikusra tervezett mágnes B összképe éppen változatkan, de az egyes mozgó részeinek B-je a megfigyelő (rézkorong) rendszerében változik, és így indukál is. (külön-külön sorban, ahogy pörög). Tehát mégegyszer: a mozgó mágnesrészek indukálnak a hurokba feszültségeket, ami a teljes mágnes forgásszimmetriája miatt a teljes hurokra, hurokkörre, nulla mért feszültséget ad. A hurok részein természetesen ott vannak az indukált szakaszfeszültségek.

Hartlein Károly előadása erről egy hatalmas megtévesztő cirkuszi félrevezetés, meg kellene bűntetni érte, mert roppant káros a fizika, elektrodinamika iránt érdeklődőkre és diákokra egyaránt.

Szóval van ott indukció forgó mágnes, álló rézkorong esetén is, csak a teljes hurokra integrálva lesz nulla a feszültség. Az indukció a mágnes forgási sebességével nő.

Ugyanezt próbálom magyarázni nem csak napok óta, hanem pár évvel korábban is. Aki nem akarja felfogni, nem fogja.

HK egy cirkuszi mutatvánnyal és félrevezetéssel lebutított mindenkit. És ezt mind a nagy ELTE elméleti fizika tanszékéről. Hát ez szerintem egy akkora szégyen, hogy reng az egyetem épülete tőle.