Flagstaff Creative Commons License 2023.09.01 0 0 45099

A Balatonon, ha az tényleg hullámzik, kétlem hogy egy 60-70 kilós versenyjolléval pár percnél tovább kint lehetnél (edzést, versenyt leszámítva). Ugyanis ilyen esetben viharjelzés van, abban meg jolle nem lehet kint, ergo azonnal kizavarnak amint észrevesznek.

Egy 3-4-5T-s 30 láb vagy afeletti hajóval nyilván engem sem zavarna különösebben semmi, a vizsgánkon azért nem egyedül voltam akinek kicsit túl sok volt a Balaton látványa. Egy B25-tel azért csak sikerült, de az a másodfok nem véletlenül volt feltéve, nem sok bátor hajós volt kinn a vízen.

És ezek a hullámok nem motorcsónak által keltett hullámok voltak, a hullámhossz egészen más.

Egy kitrimmelt siklóhajó, aminek a farhullámán HULLÁMLOVAGOLNAK (nem vízisíelnek, az nem elég menő) hidd el tud durva hullámokat kelteni, nem a hullámok magassága a legfőbb gond hanem a hullámhossz. Szélcsendben vagy nagyon minimál szélben épp csak manőverképesen egy cseppet sem vicces. Én tudom hogy nem tudunk felborulni (persze a jolléval igen), de a svert csattogása a svertszekrényben, a baum ide-oda lengedezése a sottkorbács csapkodása engem zavar, a hajó hánykolódása meg a nejem. Mindennek tetejében ugye azért megyünk ki, hogy a szelet, a napot, a víz csobogását, a madarakat (mondjuk úgy a csendet) halljuk, nem azért hogy a V8-as motor ordítását.

Irigy meg nem vagyok, nem izgat ki mire költi a pénzét, csak az ha néhány buzi a saját prosztó szórakozásával emberek tucatjainak a pihenését teszi tönkre önző módon (hanghatás-hullámkeltés  az úszóknak-kajakosoknak-SUP-osoknak-jollésoknak nem barátja). Ha már annyira fussa akkor lehet elhúzni a Tisza-tóra, nincs messze és ott veretheti neki amíg tart a benzin, nem egy széltében talán 1km, leghosszabb egyenes távon talán 3km-es tavon kell jaszkarizni.

Brutál erős elektromosat még nem láttál, majd fogsz, innen indult ez az egész "beszélgetés".

Előzmény: naiv_ (45097)