acerola Creative Commons License 2023.08.27 0 1 22068

Lehet, hogy öngyilkos hajlamom van, mert most veled is próbálok kicsit vitatkozni. Már hallottam mástól , hogy miattad hagyták itt ezt a fórumot. De eddig én ezt nem éreztem. Többnyire egyet értek vagy tanulok azokból, amiket írtál. Sok új ukrán és orosz fajta van. Minden évben egy csomó jelenik meg. Ott a ló túloldala van. Mindent el lehet adni. Behazudják a nagy méretet a koraiságot a muskotályt, csak hogy el lehessen adni az első években sokkal drágábban. A szoloink.hu ra rendre kérik, hogy vegyek fel ilyen új fajtákat. Próbálok ellenálni és csak olyanokat felvenni, amikről van már megbízható információ. Gyakran 4-5 helyről, fórumokról vadászom össze a reális érési időt vagy bogyó méretet. Viszont ebben a fajta bőségben valóban felbukkannak jó fajták is. Megéri nemesíteni és ugye a nagy számok törvénye alapján lesz olyan fajta, ami tényleg jó.

Tegnap voltam Pécsett a csemegeszőlő kiállításon. Akiben kétség van, hogy jobbak-e az ukrán/orosz fajták, különösen, ha csemegeszőlőt termeszt menjen el egy ilyenre. Vagy a weboldalamon meg lehet nézni, hogy ki lakik a közelünkben nagy fajta választékkal. Győződjetek meg magatok. Pécsett együtt lehetett kóstolni a magyar és külföldi fajtákat is. 

Az én véleményem, hogy minden szempontból jobbak, az orosz/ukrán fajták. Ez lesz a jövő. Ki kell itt is ismerni minden fajtát. Vannak előnyök és hátrányok. Azon dolgozok, hogy mindenki meg tudja majd írni a szőlőfajtákhoz a saját tapasztalatait. Ne csak a webshopok leírását ismerjük meg. De nagyon sok fajta van. Van nagy szemű semleges ízű fajta, de van nagy szeműben bombasztikus ízű is. De más fog ízleni neked és nekem. Ezért kell megtapasztalni, megkóstolni. Ha piacra termeltek, akkor sajnos nagyon lényeges a kinézet is. Az amúri szőlő génvonala sokkal erősebb rezisztenciát, nagyobb szemeket és koraibb érést hoz mint a vinifera. Ez elég objektíven látszik. A Preobrazsenie és a Dubovszkij fajtajegyzékbe vétele folyamatban van. Tegnap beszéltem azzal aki elindította. Nem azt mondom, hogy ezek a legjobb szőlők. A preob elég semleges a dubovszkij nekem ízre nagyon bejön, de van akinél rohad. De ha ezeket sikeresen termeli majd valaki több hektáron, akkor a hagyományos hazai fajtákat nem lehet majd eladni mellette. A vásárlók a szemükkel is vásárolnak.

 

Nézzetek meg egy ukrán ültetvényt. Találtak olyat, amit tudnak termelni. 

https://youtu.be/41fsweRlsSY?si=s5AtR6VL27D4ED94

 

Lehet ismerkedni az új fajtákkal meg lehet homokba dugni a fejünket. 

Előzmény: van_Persil (22059)