vörösvári Creative Commons License 2023.08.22 0 0 1455

https://ng.24.hu/tudomany/2023/08/21/mi-lett-a-kaliforniai-megafauna-vegzete/?fbclid=IwAR1D0YNOQnAvJ6wfQWQAtqkTOyfhPae08w1M76qBHOb7u4i4UZ_PA4psapI

 

A jégkor végén a világ számtalan pontján eltűnt a megafauna, így Kaliforniában is, ám itt a La Brea kátránytavaiban az okokat is megtalálták.

Az eredmények az emberre mutattak: az állatok eltűnése ahhoz a korhoz köthető, amikor megjelent itt az ember, s amikor nagy tüzek pusztítottak a dél-kaliforniai tájon. A tevék és a lajhárok kihalása pár száz évvel korábbra tehető, de a többi állat a tűzvészekkel egyszerre, 12900 évvel ezelőtt tűnt el.

 A klímaadatokkal összevetve az állatok eltűnésének idejét a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy legalábbis e helyszínen az emberhez köthető a megafauna nagy részének eltűnése.
Nem szabad persze azt sem elfeledni, hogy ennek a lehetőségnek az extrém szárazzá váló klíma mintegy megágyazott már. Egy nagyjából 300 éves időszak alatt, ami az ember megjelenésétől eltelt, a táj teljesen átalakult, s a kutatók szerint a hatalmas tüzeket az ember gyújtotta, ezek pedig végső döfést adtak az átalakuló klíma miatt már súlyos helyzetben lévő ökoszisztémának.