SoftReset Creative Commons License 2023.08.19 -1 0 5

Azt feltétlenül kell tudni, hogy - az emberiség több ezer éves tapasztalata alapján - a háború, funkcionálisan helyes, de emberileg elfogadhatatlan. Értelmetlenségét számos tanulmány megerősíti, és anyagi haszonelvűség alapján valóban nincs győztese.

 

Van azonban olyan mentális eredménye, amely megszünteti azokat a - látszólag nem kérdéskörébe tartozó - felbukkanó jelenségeket, amelyek szinte törvényszerűen egy háború kialakulásához vezetnek. Nem véletlen tehát a történelemben kialakult rengeteg háború, hanem a biológiai létünk egyértelmű következménye.

 

Következmény az is, hogy az alábbiakat - "TL;DR"-nek minősítvén - egyesek képtelenek végigolvasni. Ők egyértelműen a háborúpártiak, hiába tagadják, és a háború nekik való.

Mára már csak az a kérdés, hogy az emberiség felnőtt-e, egy olyan gondolkozás számára, ami a háború kizárásával, más módon oldja meg a spontán kialakult feszültségeket. De mintha szándékosan akadályozná meg valamiféle "láthatatlan kéz" e felnőttség elérését, és maradunk a több ezer éves történelem szerinti gyerekes, primitív, ösztönreagálású, fejletlen állapotban. Noha azt mondjuk magunkról, hogy nagyon civilizáltak vagyunk.

Okként - levezethető, hogy - a civilizáltságunk visz ebbe az újra meg újra megismétlődő körbe. Paradox jelenségként maga a civilizáció az, amely hanyatlásba löki önmgát. Ám mögötte - bármíly különös is - olyan biokémiai folyamatok zajlanak, amelyek már a hüllőknél is megjelentek. Mondhatnánk úgy is, hogy a "gyíkagyunk" az, amely evolúciósan kialakult működésmódja szerint bevisz ebbe a körforgásba.

A jelenség - bár régóta ismert - csak az utóbbi pár évben lett folyamatában felfedezve, mégpedig az addiktológusok által (pl. Dr. Anna Lembke), akik drogosokkal és a függősségekkel foglalkoznak. Régi ismertsége által valószínűsíthető, hogy bizonyos - társadalmon felüli - körök folyamatosan visszaéltek e tudással, (magukat megvilágosodottaknak nevezve). És amíg az emberiség szűkös megélhetési viszonyok között élt, addig az uralkodói köröket manipulálták vele.

 

Az uralkodói udvarban elterjedő (manipulációkkal sugallt) fényűzés, egy idő múlva olyan mentális hatásokat váltott ki, amelyet ma pl. a drogosoknál lehet kimutatni. Jelzésként tapasztalható a szerotonin szint csökkenése (ez gyakran depresszióban így van), de az egyik fő hatás az, amelyet ma dopamin rezisztenciának neveznek. A sok-sok könnyű élvezet megterheli az agyi folyamatokat, és az állandóan magasan tartott dopamin szint (dopamin: boldogsághormon) egyre súlyosbodó mérgezést vált ki, amelyet a szervezet kompenzálni igyekszik, a hormonegyensúly eltolódásával. Az állandó vágy a cselkevésre, de az állandósuló motivációhiány, azaz az a képesség, hogy belefogjunk erőfeszítést igénylő cselekedetekbe, mentális zavart eredményez. A hatások részletezése hosszú, itt csak annyit: folyamatosan növekvő elégedetlenség, feltörő, s gyakran paranoiába hajló gyanakvások, állandósuló késztetés az újabb könnyű élvezetek habzsolására, az önértékelésünk padlóra kerülése mind-mind közvetetten az intrikák, a háborúskodás irányába vezet.

 

Ha kialakul a háború, akkor - idővel - megszűnik a fényűzés, a jóléti állapot, és a hormonegyensúly automatikusan helyreáll. Már csak egyéb folyamatok azok amelyek a háború létét - akár hosszú időre - fenntartják.

 

Ilyen az ember. De kell-e nekünk ez a körforgás, különösen az atomfenyegetettség árnyékában? Vagy találunk más megoldást a krízisre? Úgy tűnik, hiába fejlődött civilizációnk eddig a legmagasabb szintre, az ez irányú felfogásunkat, az önálló logikus gondolkodásunkat éppen a civilizáltságunk, és az abban kialakult bőség társadalma bénítja meg (utóbbi időkben már a ChatGPT-is bevetve, mint felettünk álló, de butító okosságot). De megkérdőjelezhető: kik ezek a társadalom felett álló, manipuláló körök, melyek szinte biztos, hogy nem azok, akiket évszázadok óta mögötte véltünk? Kik azok, akik máshol túlnépesedést termelve, a civilizációnkon belül súlyos - katasztrófába hajló - népességfogyást, demográfiai válságot produkálnak. Ha megfertőzött minket a jólétünkből eredő paranoia, akkor azt is vélhetnénk, hogy idegen lények frocliznak velünk, most már nem csak az uralkodói körökben (bár ugye demokrácia van).

 

Az alábbi link nem említi a háborút, de a video megnézése hasznos adalék lehet:

https://www.youtube.com/watch?v=AdHOXKLgGUY

Előzmény: ahmezo (-)