Ermak Creative Commons License 2000.04.20 0 0 45
Válaszok (és kérdések) Mackó Űrnak:

1. Hogy csinálod, hogy ne olvadjon meg a csoki?

2. A mentolos szőlőcukor szerintem elég jó.

3. A két pár zokni (nálam frottír-, ha úgy tetszik, teniszzokni) még nem minden. Nekem eléggé vízhólyagálló a lábam (úgy emlékszem, az első sikeres Százason nem is volt egy se), de volt egy csúnya esetem 91-ben. Kicxsit öregebb volt a zokni, és saroknál a talpa kicsit durva volt. A Pilis-oldalban már éreztem, hogy gond lesz, zoknit cseréltem (az már új volt), de Pilis-nyeregnél már ott volt a vízhólyag. Menet közben tűrhető volt, csak a megállás és a cipőlevétel volt erősen kellemetlen. A később levált két húszforintosnyi bőrdarab talán még ma is megvan a szekrény mélyén.

4. A szarvasfaggyút (Hirschtalg, suif de cerf stb.) régen gyógyszertárban, kis rudacskákban lehetett kapni. Ezt már nem gyártják, kétféle külföldi márkáról tudok. A Rohde a 'nagy név', de a Scholl is gyártja, tubusos kiszerelésben. Legutóbb Schollt láttam a gyógyszertárban. Van belőle 'krém' 'speciál' és hasonlók, én körülnézek, és a lehető legkeményebb állagút fogom megvenni. Tényleg szarvasfaggyúból van, meg méhviaszból. Kenőanyagként működik, és elég hosszan hat, mert nem (nagyon) szívódik fel a bőrbe. Jó alaposan be kell vele kenni a vízhólyag/dörzsölésveszélyes helyeket (főleg talp, esetleg comb között stb.) a túra reggelén (de lehet, hogy egész héten kenni fogom előtte). Valszeg bőrkeményedések felpuhítására is alkalmas tartós használat esetén.

5. Sőr. Tapasztalatom szerint a mogyorósbányai sőr 10-15 km-en át 'hajtja' az embert. Viszont egyszer Bányahegyen rumos teát ittam, és nem volt jó hatása. Szóval egy sör fix, a többit meglátjuk.

6. A Ben Gay, Salonpas, Deep Heat és társaik egyik hatóanyaga a mentol, ami fokozza a helyi vérkeringést, a másik a metil-szalicilát, ami fájdalomcsillapító (reumás fájdalmak ellen (is) szokás ezeket használni). Szerintem túra közben hatásosabb, mint a Richtofit, ami viszont utólag garantáltan jobb izom-ízület ápoló (mindenféle jó gyógynövények kivonatával), és a túra előtti napokban is lehet, hogy kenegetem majd vele a bokát-térdet.. Azt nem tudom, hogy ha beáll az ember lába, akkor igazán használ-e valami, de a Ben Gay szerintem esélyesebb a Richtofitnél. További esélyes a Nikoflex, aminek a csípős paprika erejét adó kapszaicin a hatóanyaga - ez szintén vérbőséget okoz.

7. Az állhatatos lelkület és egyéb lelki dolgok pontosan úgy vannak, ahogy írtad.

Előzmény: Pucros Mackó (40)