Flee Creative Commons License 2000.04.20 0 0 281
Sziasztok,
A számítógépes zeneszerkesztés vonalba szeretnék egy kicsit beleszólni. Szerintem az ilyen N-track meg Anvil Studio-kat el kell felejteni a francba, ezek csak úgy működnek, mint a többsávos magnók, és az effektjeik is elég gázosak. Az Anvil-ben a dobhangok sem túl jók. Gondolom, nektek az a lényeg, hogy az alap legyen megcsinálva, a gitár úgyis megy rá élőben. Meglehetősen jó dobokat lehet szerkeszteni a HammerHeaddel, vagy a DrumStationnel, ezek a neten fellelhetők. Sőt alapgyártáshoz a legjobb, amit eddig láttam, valami magazin cd-mellékletén, a Making Waves volt, meglepően jó hangmintákat adtak hozzá, meg kész basszusgrooveokat és loopokat. Szvsz amúgy a legtisztább, ha valami zeneszerkesztőbe pakoljuk be a .wav-okat (samle-ket meg bárhonnan letölthetünk), ilyen pl. a Cakewalk, vagy a Fruity Loops. Ezekben az a jó, hogy a sávokon belül akárhova tehetjük a mintákat, nem csak tejles sávot tudunk fölvenni. Így akár az élőben feljátszott gitárszólamban az apróbb csúszásokat is korrigálhatjuk. És nem csak 4/4-ben szerkeszthetünk dobot, a fenti dobprogramok ui. csak azt tudják. Az egésznek a végén a kész dalt le lehet renderelni egy 44100MHz 16bites wav fájlba (ez cd-minőség, persze csak akkor van értelme, ha a hangmintáink, illetve a felvett gitár is ilyen minőségű), ebből aztán akár mp3 is gyártható. Bocs, ha esetleg újra feltaláltam a meleg vizet. :-)