Flanell Creative Commons License 2023.08.12 0 0 27441

A szülői háznál, a kert végében van 3 db 10 m-es sor vegyes korú és fajtájú szőlő.

Egy 30 éves Szőlőskertek királynője egyszer csak fogta magát, és (a rengeteg eső miatt) nagyon erős, teljesen egészséges hajtások elkezdtek fonnyadni. Egy hét után a levelek leestek, újabb hét múlva a szárak is elszáradtak. Gondoltam, valami élettani dolog, ami pont most ütött be. Egy hónap után talajszintről hajtani kezdett a nemes. Nem szép hajtás, de már 70 cm körül van.

Erre tegnap azt láttam, hogy a közvetlenül mellette lévő 25 éves Pölöskei ugyanezt kezdte, a levelek lógnak. Ezen is nagyon erős hajtások voltak, szép nagy fürtökkel, szemekkel.

Jobb ötlet híján, mindkét tőkét kb. 30 cm magasságban elvágtam (metszőollóval ott sikerült csak), és a levágott részeket eltakarítottam.

Valami gutaütésszerű dolognak tűnik, ezek szerint akut fertőző betegség. Gomba termőtest nincs.

A betegség a középső sor közepén jelentkezett. Új szőlő nem lett ültetve, utoljára máshonnan származó oltóvessző is vagy 7 éve lett itt felhasználva, átoltáshoz, de ezeknek nincs bajuk. Gabonatermelő alföldi falu, szőlő csak csak családi házaknál van, kb. minden tizedik udvaron pár darab, tehát ötletem sincs, honnan jött a betegség.

Mit tudnék most csinálni még? Egy rezes permetezés nem tudom, érne-e még valamit, de amúgy is, már érnek egyes fajták.