mmormota Creative Commons License 2023.08.11 0 1 10713

Kedvet kaptam a kitekhez, összeraktam egy FT8 transceivert: ADX-S.

 

Ez egy nagyon egyszerű kis szerkezet. Nem SSB-alapul, az FT8 végül is FM jel, csak tipikusan SSB adóval állítják elő. Ez nem így csinálja, egy arduino folyamatosan méri a PC-ből vagy telefonból kiadott FT8 jel frekvenciáját, átszámolja, és ezzel vezérel egy SI5351-et (hozzáadja a hang jel frekvenciáját pl. 7.074MHz-hez, és ezt állítja elő az SI5351). Egyszerű megoldás, és jól működik.

A vevő egy CD2003 őslény vevő IC, 455kHz kf-fel, és ennek megfelelően nulla tükör elnyomással (mivel a bemeneten csak LP szűrő van).

 

A kit meglepően jó minőségű alkatrészeket tartalmazott, és részletes, képekkel ellátott, nagyon jó leírást. Lépésről lépésre leírta, mit hogy célszerű összerakni, és az elkészült részeket ellenőrizni.

 

Elsőre működött. A kimenő teljesítmény 2.4W 10V-on. A kimenő szűrő jó, megfelelő a harmonikus elnyomás.

 

A vevő nagyon gyenge, zajos. Ezt még ellenőriznem kell, azért ilyen mert ennyire képes, vagy valami baja is van... Az is lehet, hogy ebben benne van a kb. 500Ft-os usb hangkártya is, nem mertem a PC hang bemenetre kötni a szerkezetet.

 

Ezzel együtt összejött egy csomó öszeköttetés 7.074MHz-en (csak ehhez van hangolt antennám, tuner meg csak a rendes rádiómban van).

A gyenge vevőnek köszönhetően azok, akiket egyáltalán le tudott venni, meg is hallottak... :-)

 

Jó szórakozás volt összerakni, működik is, de ha a vevő tényleg ilyen, nem az igazi.A qrplabs készít ugyanezen ez elven egy QDX nevű transceivert, az komolyabb, jobban kidolgozott készülék.

 

Tetszik az elv, azt hiszem tervezek egy sajátot, csak kicsit elegánsabban. Normális, érzékeny, kvarcszűrős vevővel, kijelzővel, CAT-tal és vezeték nélküli kapcsolattal (wifi vagy Bluetooth) a PC vagy telefon felé.