espace.hu Creative Commons License 2023.08.11 0 0 11245

Ezen "rugóztam" magam is , és számolgattam sokat . Én évekig fűtöttem fával , pláne mikor még magunk szedhettük meg az erdőn , de ennek már vége , vagy vállalkozókkal szerződnek le az erdészetek , vagy maguk értékesítik még ezt is . Ugyan árban megérte , de általában az éves szabadságom nagyobb része ráment a fűrészelésre,hasogatásra , vagy a körfűrész mellett "süketültem" napokig .... szóval valamit-valamiért .

Nálunk 2 lakás 2 kazánház , és eddíg ugyebár carborobot-oztunk (egyik 30 éves volt tönkre is ment , DE a másik újfajta még üzemkész , vagyis akár autómatán daraszénnel is tudnék fűteni) . Nomármost ugyanazt hasonlítsuk össze lehetőleg ugyanazzal , vagyis a zsákos/raklapos kiszerelést helyszínre szállítva (és nem ömlesztve , 2m-ben m3-be stb... , szóval a rántotthúst ne hasonlítsuk össze a féldisznó kilónkénti árával) !! A szén 140-180Ft/Kg-nál mozog jelenleg + szállítás (ja és 13-17Mj/Kg , szemben a pellet 17-19MJ/Kg-jával!!), a fát is mondjuk konyhakészen raklapos kalodában háááát... toronymagasan a legdrágább lesz az borítékolható (fűtőértékre nedvességtartalomtól fajtától függően 12-16MJ/Kg) .

 

Szóval drága mindegyik , a kérdés csak az "melyik újamba harapjak" ....

És igen a raklaponkénti mondjuk PaletWays díj sok , de mondjuk én leszerveztem tavaly is hogy 1 fuvarral maszek fuvaros 50e-ért elhozott 6 rakappal(max.10raklap fért volna fel neki, vagyis akár 5eFt/paletta árért !) . Ha szenet hoszatok vagy akár fát , szintén tetemes összeg a fuvar . 15km-ről az erdészettől szintén 50eFt-ért hoznák ki a 10m3 nyers méterfát is , vagyis a 40eFT/m3 árhoz még hozzá kell itt is számolni a +költségeket .

 

Nos a számolgatásaim után én úgy döntöttem maradunk a pellet-nél , mert egyáltalán nem drágább . Az hogy jóval drágább mint tavalyelőtt az igaz , de igaz bármi másra is ...

Előzmény: rézműves1 (11243)