espace.hu Creative Commons License 2023.08.09 0 0 11237

A 200Ft feletti pelletárakál igen . DE amúgy meg nem , mármint nem sokszorosa a pellet ár a többi tűzelőanyaghoz képest ! Éppen ezt néztem körbe , hogy akkor mivel fűtsünk , és tulajdonképp tök mind1 , a piaci árak jól egybecsengenek , csak fával/szénnel egy csomó melót is meg lehet "nyerni" hozzá .

És igen nézegetjük néhányan a szomszéd ország kínálatát is , mert ott (pl. osztrákban 13%)  jóval alacsonyabb az energiahordozók ÁFA kulcsa , nálunk sajna ez is 27% !!

 

Egyedül a "rezsicsökkentett" gáz ami totál kilóg a sorból , ahhoz képest pedig minden másnak sokszorosa az ára (a hasáb-fának is !!) . Nyomják a inverteres klímákat is hogy mert azzal majd megéri , persze amíg szintén mesterségesen lenyomott un. "lakossági-piaci ár"-on veszük az áramot , vagyis ez is torzított ár , amúgy nagyon nem érné meg . Jól mutatja Puding kollága nem is oly rég belinkelt osztrák(EU) piaci körképe az energiaárakról , toronymagasan a villany-fűtés a legdrágább (annyira hogy azt még egy SCOP4-es konvertálás sem tudja kikorrigálni) ! Egy levegő-viz hőszivattyús rendszer meg még a pellet fűtésrendszernek is a sokszorosába kerülne ...

Ezért baromi káros a rezsicsökkentés , mert eltorzítja az energiaárakat . De mi persze nem tanulunk a tőlünk fejletebbektől , ahol nem az energiahordozó árát torzítják (így nincs piaci ár beavatkozás , és ezt kérné az EU tőlünk is semmi mást !) , hanem szociális helyzet alapján un. rezsitámogatást ad a jogosultaknak (de a 5eUER/hó fizujú manager-nak érthetően nem adnak , mert minek . Nálunk meg Ők is , megkapják a támogatást ....)

Előzmény: Telemér (11236)