mmormota Creative Commons License 2023.08.07 0 0 10699

Kedvem volt forrasztgatni, összeraktam egy minimumra törekvő HF CW transceiver kitet. Egyetlen frekvencián működik, a kvarc 7.023MHz. Az egyetlen trimmer a kvarcot húzza el vételnél, hogy be lehessen állítani a kellemes CW hangmagasságot. Valami AGC van, hangerő szabályozás nincs, úgyis minden halk lesz... :-) 

 

Vegyesek a tapasztalataim. A PCB jó minőségű, de az alkatrészek nem. Pl. az összes 100nF durván pontatlan, 30-40nF között szórtak, helyette rendeset építettem be.

A két toroidnak csak a menetszámát adták meg, az induktivitás értékét nem. A vas szemre nem olyan, mint a képen, jó lenne ellenőrizni, de megadott érték nélkül nehéz. Majd behangolom funkció alapján.

A papíron kapott rajz agyonmásolt, olvashatatlan, a neten találtam jobbat.

 

 

Van benne egy 78L08 stab, egészen meghökkentő hibát produkált. Csak egy NE602 megy róla, 8V helyett 3.5V. Kiszedem az NE602-t, 8V. Gondoltam, rossz talán az NE602. Próbapanelem kipróbáltam az oszcillátorát, jó, csak 2mA a fogyasztás. Leterhelem a stabot ellenállással, 20mA-en is 8V, működnie kellene. Vissza az NE602, 3.5V. Ilyen csak a mesében van. Kicseréltem a 78L08-at, minden jó.

 

Minden működik, vesz, ad, önhang jó. A kimenő teljesítmény 1.5W (a leírás szerint 3 kellene legyen), ha behangolom a kimenő szűrőt, még javulhat.

Várom, hogy csoda terjedés legyen, hátha meghall valaki. :-)

(Van rendes rádióm, meg hívójelem.)

 

Úton van egy kicsit komolyabb, de szintén végletekig egyszerűsített kit, FT-8-ra.