attila0325 Creative Commons License 2023.08.06 -2 0 47052

Szia

 

Kis kereséssel itt már kb. minden is le van írva, nem kevésszer. Tömören a lényeg. Olyat válassz, aminek a minimum teljesítménye 3 kw környékén van, vagy alatta, ez tavasszal és ősszel fontos lesz.

A giannoni primer hőcserélős kazánok (párhuzamosan kötött csőkötegek) használata szerintem kerülendő (baxi vagy vaillant is ilyen). Egy, nagy vízjárata legyen. Erre a hőigényre kb minden is jó lehet, de.

A következőkből választanék, ebben sorrendben:

 

Viessmann Vitodens 100W                  Nem sok magyarázatot igényel, az egyik legjobb primer hőcserélő és égőfej a piacon, jó körítéssel (épp most fogok feltenni egy ilyet)

Bosch Condens                                    Saját hőcserélő, jó nagy vízjáratokkal, szintén egészen megbízható és bevált darab

Ariston Genus One                              Primer hőcserélője nem igazán marad el a viessmanntól, kezelőfelülete barátságosabb, nagyon nagyon sok minden állítható rajta, de ezt csak akkor válaszd,

                                                            ha van kedved finomhangolni a rendszert, és tudod is, hogy mit miért csinálsz!

Imemrgas Victrix TT                             Nagy vízjáratú, AlMgSi hőcserélő. (Nem, nem alumínium, hanem ötvözet). Egyszerű kezelőfelület, megy és kész.

 

Fernox TF1 mágneses iszapleválasztó szűrő mindenképp kötelező. Rendszerátmosás Fernox F3 folyadékkal, majd végleges feltöltéskor Fernox F1 inhibitor. Utóbbit általában adják a TF1 szűrőhöz.

 

Hőcserélő akkor kellhet, ha régi, radiátoros, vegyestüzelésű rendszerhez akarod csatlakoztatni.

 

Baxid hanyagold, annak az árán inkább Viessmann-t vegyél. Nekem a legkisebb Genus One van. Az első sorozatoknál a panelhiba bent volt a pakliban, általában ez még garanciaidő alatt kiderül, és csere.

Ha gari után adja be a kulcsot, fillérekért javítják, és a javított panel megbízhatóbb, mint az új. Nekem is elkezdett bohóckodni 4 éves korában, nem vártam meg, míg teljesen megáll, egy gyors javítás,

és azóta megint elfelejtettem, hogy van kazán a falon. Ez egy megosztó típus. Sokan utálják, mert ariston, akinek van, az köszöni szépen, jól elvan vele.

 

Vaillant Ecotec Exclusive sorozat eléggé félresikerült, ismeretségi körben van velük baj nem kevés, hőcserélője is giannoni, ráadásul a többinél még egy fokkal bonyolultabb a kombi kazánokban. Felejtés.

 

Viessmann vagy Bosch Condens garantáltan nem fog csalódást okozni, azoknál panelhiba elvétve, ha van, akkor is inkább valami túlfesz öli meg. Szerintem műszakilag jelenleg ezek a legjobb ár/érték arányú készülékek a piacon.

(Mondhatnám a Viessmann Vitodens 200-as sorozatot, de irreálisan drága, nálunk emiatt nem is forgalmazzák. Minimum teljesítményben jobb, mint a 100-as és sokkal nagyobb kijelzője van. 20cm+ szigetelésű házakhoz lehet ideális)

 

Éves karbantartás bármelyik kondenzációsnál kötelező, nem elhanyagolható és nem elhanyagolandó. Ez nem egy Fég C24.

 

Kérdés, hogy indirekt tárolós kell, vagy kombi? Esetleg nem is csinál HMV-t, csak fűt?

Ha valaki azt javasolja, hogy inkább vegyél nagyobbat, azt rögtön kerüld el messze. Átlag családi ház kategóriában semmi értelme egy 30-32 kW-os kazánnak, ha csak nem egy óvodát fűtesz vele...

Előzmény: Corteam (47051)