Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 39

 

 

Tudomány és a jó: Az erkölcs alapjainak tragikus keresése (Alapvető kérdések a tudományban) Keménytáblás – 23. október 2018.

 

 

Miért nem tudományosak és nem is erkölcsösek

az erkölcs tudományos alapjainak megteremtésére irányuló erőfeszítések? Ebben a megvilágító könyvben James Davison Hunter és Paul Nedelisky nyomon követi az évszázadokig tartó, szenvedélyes, de végül kudarcot vallott törekvés eredetét és fejlődését, hogy felfedezzék az erkölcs tudományos alapjait. Az "új erkölcstudomány", amelyet olyan személyiségek vezetnek, mint E. O. Wilson, Patricia Churchland, Sam Harris, Jonathan Haidt és Joshua Greene, csak a legújabb megnyilvánulása ennek a kutatásnak. Bár az eredményeire vonatkozó állítások gyakran vadul eltúlzottak, ez az új iteráció nem volt sikeresebb, mint elődei. De ahelyett, hogy feladta volna ezt a kudarcot, az új erkölcstudomány meglepő fordulatot vett. Míg a korábbi erőfeszítések arra törekedtek, hogy bemutassák, mi a helyes és mi a helytelen, az új moráltudósok ironikus módon arra a következtetésre jutottak, hogy a jó és a rossz valójában nem létezik. Erkölcsi nihilizmusuk (talán akaratlanul) az erkölcs tudományát társadalommérnöki projektté változtatja. Ha a tudomány számára nincs semmi erkölcsi, amit felfedezhetne, akkor az erkölcs tudománya a legjobb esetben is csak egy erőtlen program önkényes társadalmi célok elérésére. A tömör és szigorúan érvelt 
Science and the Good határozott kritikája annak a leendő tudománynak, amely rendkívüli befolyásra tett szert a közbeszédben, és leleplezi a projekt sötétebb fordulatát.