Garashan Creative Commons License 2023.08.04 0 2 140046

Szelektivitás röviden: lépcsőzetes védelem. A lényege, hogy a lehetőségekhez képest csak a meghibásodott eszköznél lépjen életbe a védelem. Így az összes többi áramkör működőképes marad. Üzemeknél a legfontosabb, hogy ne az egész üzem álljon le, ha egy gép meghibásodik. De lakásoknál is van létjogosultsága. Pl. ha a kerti lámpa beázik, akkor csak a kültéri áramkörök kapcsoljanak le és a hűtőjé ne, mert az gazdaságilag nem volna jó.

A szelektivitás könnyíti a hibakeresést is. A hibát nem a szerelő hanyagsága okozza feltétlenül, hanem a felhasználó is okozhatja. Pl. bedugva hagyott hosszabbító kültéren, ami beázott. Egy elfúrt vezeték, ami akár csak sokkal később okoz hibát. Ugyebár a hőtágulás miatt mocorognak a vezetékek és az is lehet, hogy csak 1 év múlva dörzsöli ki a csavar annyira a szigetelést, hogy problémát okozzon. De akár rágcsálók is okozhatnak problémát.

Ilyen esetekben mindig jó, ha csak 1-1 áramkör old le, mert akkor a szakember megérkeztéig továbbra is használható marad a lakás.

 

Amúgy te emlegeted mindig az egy fázisú betáplálást, hogy az milyen jó ha combos. Hát ott kofejezetten fontos, hogy ne tudjon 50A furkosni a konnektor vezetékén üzemszerűen. Amúgy a véleményem az, hogy inkább legyen 3 fázisú betáplálás, mint 1 nagy fázisú. Főleg, ha családi házról van szó. Ott könnyen ki lehet alakítani a jövőben hőszivattyús fűtést, azok pedig általában 3 fázisúak. Ha pedig, akkor kell ismét faragni a villanyt, az nem gazdaságos az ügyfélnek sem. Feltételezve, hogy az 1 fázisú rendszernél is volt szerelés a teljesítmény bővítés végett.