tfe_tng Creative Commons License 2023.08.03 -1 0 140033

Alapvetően kétféle rendszer van: installációs és retrofit. 

 

Előbbi a drága* megoldás, ahol csillagpontos** szerelés után központilag megy a vezérlés, utóbbi a meglévő rendszerbe való belehekkelős, rádión kommunikálós cucc. Ezért nem érdemes a netatmo-t a KNX-el keverni, mert két teljesen más világ. 

 

Előbbi nyilván jóval megbízhatóbb, utóbbihoz meg nem kell építkezni. A lényeg, hogy lehet válogatni mindenkinek kedve szerint

 

Nálam egyébként loxone van, az egy teljesen élhető rendszer (és jóval modernebb, mint bármilyen KNX cucc). Akkoriban még nem is volt annyira elszállva az ára, mint mostanában. 

 

* Ez baromira relatív. Egyrészt nyilván több kábel kell, ez kétségtelen, 7 éve amikor építkeztem (vagyis még az elmúlt pár éves áremelkedések előtti) kábelárak pont olyanok voltak, hogy nem érte el az építkezés alatt az ingerküszöböm. Nem tudom hány km kábel lett betekerve, viszont pont semmit nem számított, mert egy mérhetetlen százaléka volt az építkezés költségének. Lehet hogy ez manapság már máshogy alakul, nem tudom. Viszont a vezérlés miatt pl végtelen számú villanykapcsolót megspóroltam. Helyiségenként egy kapcsoló van (az többnyire valami többérintkezős cucc), viszont szignifikánsan több lámpa van, mint ahány kapcsoló. GIRA system 55 az összes szerelvény, teljesen biztos, hogy drágább lett volna minden lámpához kapcsolót venni, mint amennyivel többe került a kábelezés. (megintcsak relatív, ez az én konkrét esetem, kínai kapcsolókkal valószínűleg nem így alakult volna a matek)

 

** Nem kell ezt sem túlmisztifikálni. Konnektorok ugyanúgy csoportosan vannak kötve ahogy normál esetben, az összes vezeték az aljzatbetonban van elvezetve, minimális volt a horonymarás. Amennyire tudom az új építeseknél már régóta ez a standard. 

Előzmény: Mr. Pepe00 (140010)