Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.08.03 -1 0 36

"Sir John Marks Templeton (29. november 1912. – 8. július 2008.)

 

 amerikai születésű brit befektető, bankár, alapkezelő és filantróp. 1954-ben belépett a befektetési alapok piacára, és létrehozta a Templeton Növekedési Alapot amely 15 éven keresztül átlagosan évi 38% feletti növekedést ért el.  Az 1960-as években a feltörekvő piaci befektetések úttörője, a Money magazin 1999-ben "vitathatatlanul az évszázad legnagyobb globális tőzsdei válogatójának" nevezte....

 

 

Vagyon és jótékonyság

 

Templeton a történelem egyik legbőkezűbb filantrópja volt, több mint 1 milliárd dollárt adományozott jótékonysági célokra.  Templeton 1964-ben lemondott amerikai állampolgárságáról, ami egyes források szerint az adók minimalizálásának stratégiája volt.  Azonban egy 1997-es interjúban Charlie Rose, Templeton azt állította, hogy a Bahamákon magasabb az adókulcs, mint az Egyesült Államokban, és tagadta, hogy lemondott állampolgárságáról, hogy elkerülje az Egyesült Államoknak történő adófizetést.  Kettős honosított bahamai és brit állampolgársággal rendelkezett, és a Bahamákon élt.

 

2007-ben a Templetont beválasztották a Time magazin 100 legbefolyásosabb embere közé a "Power Givers" kategóriában. Templeton azért kapta ezt a megtiszteltetést, mert "spirituális megértésre törekedett, gyakran tudományos kutatáson keresztül" a John Templeton Alapítvány létrehozásával. 

 

Filantrópként Templeton megalapította:

 • a Templeton-díj a spirituális valóságok kutatása vagy felfedezése felé tett haladásért 1972-ben.
 • a Templeton Könyvtár Sewanee-ban, Tennessee államban, egy domboldalon, 2 mérföldre a Déli Egyetemtől és kilátással rá, és amely 12 mérföldre van szülőhelyétől, Winchester Tennessee-től. Az épületet arra szánták, hogy otthont adjon tanulmányainak és "a tudományról és vallásról szóló irodalom gyűjteményének, amely elősegíti a két területet ötvöző tudományos kutatást". Az épület terve olyan lakásokat tartalmazott, amelyek látogató tudósok elhelyezésére szolgáltak. A személyes iratok és a kutatási gyűjtemény soha nem érkezett meg, a lakásokat a nagyközönség használja.
 • az Oxfordi Egyetem Templeton Főiskolája (az Oxfordi Menedzsment Tanulmányok Központjának 1983-as adományozásával, hogy 1995-ben királyi chartával az egyetem teljes kollégiumává váljon).

A Templeton College szorosan kapcsolódik az oxfordi Saïd Business Schoolhoz. 2007-ben a Templeton College átadta vezetői oktatási programját a Saïd Business School-nak. 2008-ban a Templeton College egyesült a Green College-val, létrehozva a Green Templeton College-ot.  Ez az Oxfordi Egyetem közelmúltbeli történetének egyik kivételes egyesülése.

 

1987-ben lovaggá avatták jótékonysági erőfeszítéseiért. Templetont 1996-ban beiktatták a Junior Achievement US Business Hall of Fame-be, 2003-ban pedig elnyerte a William E. Simon-díjat a filantróp vezetésért.

 

Templeton Religion Trust

 

A Templeton Religion Trust (TRT) egy globális jótékonysági alapítvány, amelyet Sir John Templeton alapított 1984-ben, székhelye Nassauban, a Bahamákon található, ahol Sir John 2008-ban bekövetkezett haláláig élt. A TRT 2012 óta aktív, és három átfogó kezdeményezéssel támogatja azokat a projekteket és projektek eredményeinek terjesztését, amelyek célja a vallásról folytatott párbeszéd gazdagítása:

 • A szellemi valóságok létezésére és természetére vonatkozó vizsgálati módszerek fejlesztése.
 • Az együttműködő, konstruktív szerepvállalás (más néven "szövetségi pluralizmus") "lehetőségeinek" megteremtése és javítása a vallás kontextusában.
 • A vallásos hit és gyakorlat gyakran figyelmen kívül hagyott vagy előre nem látható előnyeinek alapjául szolgáló dinamika tényének megállapítása és megértésének javítása.

A TRT célja, hogy javítsa az egyének és a társadalmak jólétét a spirituális növekedés, valamint a spirituális valóságok és spirituális információk folyamatosan fejlődő megértése révén. 

 

A TRT az első a Sir John Templeton által alapított három jótékonysági szervezet közül. A többi szervezet a John Templeton Alapítvány és a Templeton World Charity Foundation. Bár mindhárom szervezetnek hasonló céljai vannak, külön jótékonysági szervezetként működnek.

 

John Templeton Alapítvány

 

A presbiteriánus egyház tagjaként Templeton elkötelezte magát a hite mellett. Templeton azonban elkerülte a dogmákat, és kijelentette, hogy viszonylag keveset tudnak az isteniről a Szentíráson keresztül, támogatva azt, amit a teológia "alázatos megközelítésének" nevezett, és nyitott maradt más vallások előnyeire és értékeire. Az általa spirituális fejlődésnek nevezett dolog iránti elkötelezettségéről így nyilatkozott: "De miért ne próbálhatnék meg többet megtudni? Miért ne mehetnék hindu istentiszteletekre? Miért ne mehetnék muszlim istentiszteletekre? Ha nem vagy egoista, örömmel fogadod a lehetőséget, hogy többet tanulj."  Hasonlóképpen, a John Templeton Alapítvány egyik fő célja a spirituális felfedezések pénzügyi támogatásának elterjesztése. A John Templeton Alapítvány ösztönzi a "nagy kérdések" kutatását azáltal, hogy filantróp támogatást nyújt azoknak az intézményeknek és embereknek, akik az ilyen kérdésekre adott válaszokat "a természet és az univerzum törvényeinek feltárásával, a szeretet, a hála, a megbocsátás és a kreativitás természetével kapcsolatos kérdések" révén keresik. 

 

A Financial Intelligence Report 2005-ös számában megjelent interjúban Templeton azt állítja, hogy a John Templeton Alapítvány célja a következő: "Megpróbáljuk meggyőzni az embereket arról, hogy még egyetlen ember sem értette meg a spirituális valóságról megismerhető dolgok 1%-át. Ezért arra bátorítjuk az embereket, hogy kezdjék el használni ugyanazokat a tudományos módszereket, amelyek más területeken is eredményesek voltak, annak érdekében, hogy felfedezzék a spirituális valóságot." 

 

Publikációk és művek

 • Az alázatos megközelítés: A tudósok felfedezik Istent, 1981. ISBN 0-8164-0481-X
 • Templeton terv: 21 lépés a személyes sikerhez és a valódi boldogsághoz, 1992. ISBN 0-06-104178-5
 • Az élet törvényeinek felfedezése, 1994. ISBN 0-8264-0861-3
 • Isten az egyetlen valóság? A tudomány rámutat az univerzum mélyebb jelentésére, 1994. ISBN 0-8264-0650-5
 • Golden Nuggets Sir John Templetontól, 1997. ISBN 1-890151-04-1
 • Az élet világméretű törvényei: 200 örök lelki alapelv, 1998. ISBN 1-890151-15-7.
 • Riches for the Mind and Spirit: John Marks Templeton's Treasury of Words to Help, Inspire, and Live By (Az elme és a szellem gazdagsága: John Marks Templeton szavainak kincsestára, hogy segítsünk, inspiráljunk és éljünk), 2006. ISBN 1-59947-101-9
 • Investing the Templeton Way: The Market-Beating Strategies of Value Investing's Legendary Bargain Hunter, 2007. ISBN 978-0-07-154563-1
 • Vásárlás a maximális pesszimizmus pontján: Hat értékbefektetési trend Kínától az olajig a mezőgazdaságig, 2010. ISBN 978-0-13-703849-7"