Rájen153 Creative Commons License 2023.08.01 0 2 23499

"A MÁV-START 1000 forint alatti összegű kártérítést nem fizet ki. (Ha nem IC kocsiba van IC jegyed, akkor az max. 690 Ft, tehát nem fizeti ki mert 690<1000.)"

 

Úgy látom, kissé keverednek a fogalmak. Más az átalány-kártérítés, más a kártérítés és megint más a visszatérítés. Először is ezeket kell kicsit rendbe tenni.

 

Mi minősül visszatérítésnek? Röviden visszatérítés az, amikor vagy az ügyfél áll el egy szolgáltatástól, vagy az adott szolgáltatás nem teljesül teljes körűen, és ez esetben az igénybe nem vett vagy nem vehető szolgáltatás árát részben vagy egészben megtérítik. Itt szó sincsen arról, hogy 1.000 Ft alatt nem térítik vissza. Ha nem tudja a START biztosítani az IC szolgáltatást, akkor az ide tartozik, ergó az 1.000 Ft-os limit itt nem kerül szóba. Az már érdekes kérdés, hogy korábban, amikor volt az IC pót- és helyjegy, akkor az Ic szolgáltatás ára elkülöníthető volt, azaz a pótjegy ára járt vissza. Most logikusan az IC helyjegy ill. a sima helyjegy ár közötti különbözet lehetne ez az összeg, de ezt így konkrétan semmilyen szabály nem határozzza meg, csak a puszta logika.

 

Mi minősül kártérítésnek? Az az eset, amikor vonatkésés vagy kimaradás miatt neked igazolt károd keletkezik (pl. számla szállásköltségről, taxiköltségről, lekésett vagy elmulasztott színházi előadás jegye, stb...). Itt van 1.000 Ft-os szabály, azonban itt szinte biztos, hogy ez nem lesz akadálya a kifizetésnek, mivel vélhetően nem 5 perc alatti késés miatt keletkeznek ezen igazolt többletköltségek, 5-30 perc felett meg már a maximális összeg a jegyár háromszorosa, az meg már - hacsak nem pár kilométert megy 90%-os kedvezménnyel valaki - szinte biztosan meghaladja az 1.000 Ft-os összeget (feláras vonatkonál van csak kártérítés, így hacsak nem díjmentes helyjegy vagy 100 Ft-os kerékpárhelyjegy képezi a felárat, akkor csak a felár háromszorosa 900 Ft, azaz ha a menetjegynek elég 34 Ft-nak lennie emellé, és máris mehet a kártérítés).

 

Mi minősül átalány-kártérítésnek? Késik a vonat, de nem tudsz papírral kárt alátámasztani. Itt megkapod a felár és a menetjegy árának 25 vagy 50%-át a késés mértékétől függően. Itt is van 1.000 Ft-os szabály, és ellentétben az előző kettő kifizetési jogcímmel, jóval kevesebbszer fizethető ki, mert itt tényleg sokszor nem érheti el az 1.000 Ft-os limitet. Persze, ha eggyütt beadsz több utazáshoz köthető jegyet, és úgy már kijön 1.000 Ft fölé, akkor már kifizetik. Mind a banki, mind a postai elutalásnak vagy utazási kupon kipostázásnak van költsége, még akkor is, ha csak 10 Ft-ot kell elutalni valakinek, és vélelmezem, hogy az ilyen jellegű költségek csökkentése a cél. Csak ezzel meg az a bibi, hogy ha valaki egyszer késik többet, de amúgy vagy nem utazik sűrűn, vagy csoda folytán a későbbiekben csak félóra késés alatti feláras vonatokon, akkor nem fogja megkapni a pénzt.

 

 

Előzmény: H_CS (23490)